DK: Azonnal rögzítse a kormány az élelmiszer árakat

0

Rögzítse a kormány az alapvető élelmiszerek árát a veszélyhelyzet idejére!

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője csütörtöki online-sajtótájékoztatóján emlékeztetett,a járvány kezelésével és gazdasági hatásaival kapcsolatban a DK felelős ellenzéki pártként már 46 konkrét intézkedésre tett javaslatot. A mai, 47. javaslat egy olyan intézkedés, amely az alapvető élelmiszerek túlárazására jelentene megoldást.

 

“Az elmúlt napok hírei azt mutatták, hogy élelmes kereskedők minden szégyenérzet nélkül emelték alapvető élelmiszerek árát akár a többszörösére. Jó példa volt erre az a fotó, amely szerint volt, aki 2800 forintot kért egy kiló csirkemellért, csaknem a dupláját az eredeti árnak.” – mondta Barkóczi, hozzátéve: nem elég, hogy rengeteg ember veszíti el a munkáját, nem elég, hogy sokan azt sem tudják, miből fizetik ki az albérletet vagy miből vásárolnak be, egyes kereskedők még nyerészkedni is akarnak rajtuk, éppen a legnehezebb időkben, a legnagyobb bizonytalanságban.

 

“A Demokratikus Koalíció szerint a kormánynak vasszigorral kell lecsapnia a veszélyhelyzettel visszaélő, pofátlanul túlárazó kereskedőkre! Ezt úgy lehet a legkönnyebben és leggyorsabban megtenni, ha a kormány rögzíti az alapvető élelmiszerek árát a veszélyhelyzet idejére. A veszélyhelyzetben a kormánynak ehhez is törvény adta joga van, ideje, hogy éljen vele!” – jelentette ki a DK szóvivője. Barkóczi hangsúlyozta,  a DK szerint most kell lépni, különben előbb-utóbb a nyerészkedők mindent aranyárban fognak adni a kenyértől a zöldség-gyümölcsig.

 

A DK szóvivője azt is elmondta, a kialakult helyzetet biztosan nem fogja megoldani egy-két eseti jelleggel kiszabott bírság.

“Addig, ameddig a kormány nem rögzíti az alapvető élelmiszerek árát, mindig, mindenhol lesznek olyan kereskedők, akik a legbizonytalanabb időkben akarnak tisztességtelen túlárazásokkal meggazdagodni.” – jelentette ki a szóvivő, aki arra is kitért, hogy kormánynak kötelessége, hogy megvédje ettől az embereket, nem válhat luxuscikké sem a hús, sem a zöldség-gyümölcs, sem semmilyen alapvető élelmiszer.

 

Szerző. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.