Döbbenetes: A Fidesz totál elbutította a gyermekeket is!

0

A 15 éves magyar diákok negyede olvasási nehézséggel küzd – jóval az uniós átlag alatt teljesítenek. Hasonló a helyzet a matematikával és a természettudományokkal is.

Az Európai Bizottság csütörtökön tette közzé az oktatás és képzés fejlődését elemző Oktatási és Képzési Figyelőjét, amelyet a 24.hu szemlézett. A jelentésből többek között az is kiderül, hogyan alakult az alulteljesítő 15 évesek részaránya az egyes képzési területeken tavaly.

Olvasásban 27%, matematikában 28%, a természettudományokban pedig 26% volt ez az arány.

Leginkább az olvasást tekintve vagyunk lemaradva az uniós átlagtól, ami ezen a területen 19%. 10 éve, 2009-ben az alulteljesítő magyar diákok részaránya még alacsonyabb volt az uniós átlagnál vagy megegyezett azzal. Olvasásban ekkor 17%, matematikában 22%, természettudományokban 14% volt az érték. Az uniós átlag tavaly is nagyjából megegyezett a 2009-ben mérttel.

A jelentés a pedagógusokra is kitért. Azt írják, a koragyermekkori nevelésben és oktatásban részt vevő gyermekek számának növekedésével párhuzamosan az ezen a területen dolgozó pedagógusok képzettségi szintje is emelkedett.

A tanárok munkával való elégedettsége az uniós átlag alatt van, és a tanárhiány is egyre nagyobb problémát jelent, főleg a szegényebb régiókban. A meglévő pedagógusállomány idősödik. Habár a tanárképzésre jelentkezők száma az elmúlt években nőtt, a lemorzsolódók azonban szintén sokan vannak. A tanári diplomát szerzőknek kevesebb mint fele helyezkedik el a szakmájában.

Továbbra is magas a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon, főképp a hátrányos helyzetű térségekben és a szakképzésben.

Az idegennyelv-tanításról azt írták: a középiskolákban tanult idegen nyelvek száma elmarad az uniós átlagtól. A középfokú oktatásban a diákok 49 százaléka tanul kettő vagy annál több idegen nyelvet, az uniós átlag ezzel szemben 59 százalék.