Döbbenetes beszédet intézett Magyarország kormányához is Volodimir Zelenszkij

A NATO-tagországok parlamentjei nyilvánítsák terrorista állammá Oroszországot az ukrán energiainfrastruktúra ellen elkövetett támadások miatt – mondta az ukrán elnök az észak-atlanti szövetség 68. parlamenti közgyűlésének záróülésén Madridban.

„Az lenne a helyes, ha parlamentjeikben elismernék Oroszországot terrorista államként”

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij a videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében, hangsúlyozva, hogy Oroszország milliók életét sodorja közvetlen veszélybe azzal, hogy télen tönkreteszi az áramellátást, a vízellátást és a fűtést.

Az elnök az agresszor elleni szankciók további fokozását követelte, és szorgalmazta egy újabb korlátozó intézkedéscsomag elfogadását az EU részéről.

Zelenszkij megköszönte az országának eddig nyújtott támogatást, de további segítséget, „kellő mennyiségű és minőségű” légvédelmi és rakétaelhárító rendszerek biztosítását kérte a közgyűléstől.

„Fel kell készülnünk arra, hogy hosszú ideig segítsük Ukrajnát”

– mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki beszédében figyelmeztetett a támogatás „kifáradásának” kockázatára.

Szerinte meg kell érteni, hogy a demokrácia és a szabadság védelmének ára van, amit a szövetséges országokban a megélhetési költségek drágulásával, de Ukrajnában vérrel fizetnek meg.

„Ha engedjük, hogy Putyin győzzön, mindannyiunknak sokkal nagyobb árak kell fizetnünk”

– mondta.

A főtitkár szót emelt a katonai támogatások további növelése mellett, hogy Ukrajna „független és szuverén nemzetként” létezhessen.

Ismét sürgette a NATO-tagországokat védelmi kiadásaik további bővítésére legalább a GDP 2 százalékáig, amit „küszöb, nem pedig plafon” értéknek nevezett.

Magyarországot és Törökországot felszólította, hogy mielőbb fejezzék be Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálását nemzeti parlamentjeikben.

Pedro Sánchez, a közgyűlésnek otthont adó Spanyolország kormányfője az eseményen bejelentette: még ebben a hónapban elkezd működni Toledóban az a katonai kiképzőközpont, ahol az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM Ukraine) keretében ukrán katonák képzését segítik. (MTI)