Döbbenetes gyorsasággal csökken a Balaton vízszintje is

Várhatóan fokozódik az aszály, de országosan a vízigények továbbra is kielégíthetőek.
A tizenkét vízügyi igazgatóságból tíz területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültség – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken.

Az OVF MTI-nek küldött közleménye szerint a magyarországi folyók vízállása továbbra is igen alacsony, és a következő két-három napban is stagnáló vagy lassan apadó vízjárási helyzetre lehet számítani.

Az aszályhelyzet a következő napokban a száraz, meleg időjárás hatására romlani fog, a rendkívüli aszállyal jellemezhető területek növekedése várható.

Balaton aszály

Országosan a tizenkét vízügyi igazgatóságból tíz területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültség: hét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, ötben másodfokú, huszonháromban pedig harmadfokú.

A vízigények kielégíthetőek a korábban visszatartott és betározott vízmennyiségből – írták.

A Tisza magyarországi vízgyűjtőjén az év első hét hónapjából négyben (februárban, áprilisban, júniusban és júliusban) kevesebb víz távozott a felszínen, mint érkezett. A víztöbbletet „betározzák”, beszivárog (talajvíz), öntöző csatornákon kivezetik mezőgazdasági területre, illetve egy része elpárolog.

Az óriási, az átlagoshoz képest mintegy ötvenszázalékos csapadékhiány ellenére a visszatartott víznek köszönhetően folytatni tudják a tudatos vízkormányzást, vízvisszatartást Szolnoknál a Tiszán.

Ennek legfontosabb célja továbbra is az, hogy a kiskörei tározóból (Tisza-tó) Szolnok ivóvízellátása és a mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított legyen. Az öntözési menetrendeknek következtében pedig sehol sem volt szükség vízkorlátozásra.

A Balaton pénteki átlagvízállása 80 centiméter. A következő egy hétben folytatódik a tó vízállásának lassú csökkenése. A legfrissebb augusztusi előrejelzések alapján az üdülési idény végére (szeptember 1.) a tó átlagvízállása 70-75 centiméter között várható.

A Balatont heti egyszer vizsgálják. Mintavételkor nem észleltek felszíni algavirágzásokat, és lakossági bejelentések sem érkeztek.

A Balaton átlag vízmércéje most több mint 13 százalékkal alacsonyabb értéket mutat, mint egy hónappal ezelőtt, akkor még 96 cm-nél állt, most 83-nál van. (Ezt az értéket partmenti adatok alapján állapítják meg, nem a Balaton egészének átlagos vízmélységét mutatja, az 3 méter körül van, de jól szemlélteti, hogy sokat apadt a tó.)

Siófok, 2021 július:

Siófok, 2022 július:

Az alábbi képek pedig idén júliusban készültek Balatonfenyvesen.

Igaz, a Balaton egyik legsekélyebb szakaszát jelentő fenyvesi strandon az iszap a kikötőmólónál került a felszínre, a beruházás körüli kérdésekről még az Indexben írtunk bővebben.

 

A fotókat Györkő Zsombor készítette
A fotókat Györkő Zsombor készítette

Rekordalacsony a Velencei-tó

A Velencei-tó péntek reggeli vízállása 61 centiméter. A Velencei-tó alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú.

Az oxigénellátást sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti, de elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek a vízügyi szakemberek, és azokat a kritikus hajnali 4-5 órától 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik – írták.

A Dunán Budapest alatt, a Kvassay-zsilipnél a folyó újra apadó vízállása miatt ismét megszűnt a gravitációs vízpótlás lehetősége, szivattyúkkal emelik be a vizet a Ráckevei-Dunába. A hét elején a budapesti vízügyi igazgatóság halpusztulásról kapott bejelentést.

A szakemberek megállapították az oxigénhiányos víztér kiterjedését, és ezeken a területeken hozzákezdtek a levegőztetéshez. A közlemény szerint a védekezés eredményes volt, mert a kezdeti halelhullást további nem követte.

Az aszály, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igények miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy összehangolja a vízhiánnyal összefüggő vízügyi tevékenységet – közölték.