Döbbenetes írást tett közzé Orbán Viktorról Soros György

Rövid elemzéssel jelentkezett blogján, a Project Syndicate oldalain (a magyar kormány által a nemzet elsőszámú ellenségeként megjelölt) milliárdos üzletember-filantróp Soros György. Soros az Európai Parlamenti-választások tanulságait foglalta össze néhány bekezdésben.

Az amerikai-magyar üzletember szerint a választás eredménye jobb lett, mint amire előzetesen számítani lehetett: az Európa-pártiak csendes többsége szót emelt, és azt üzente: meg akarja őrizni a kontinens hagyományos értékeit, mindazt ami miatt az unió megszületett. Ugyanez a többség Soros szerint egyúttal jelezte azt is, hogy fontos változtatásokra van szükség az intézményrendszeren belül.

 

Soros György üzletember Brüsszelben./Kép. AFP

Az embereket a klímaváltozás aggasztja a leginkább, ezt mutatja a Zöldek áttörése is, viszont az Európa-ellenes pártok nem tudtak akkorát növekedni, mint szerették volna, és ennek Soros szerint a fő oka az, hogy az európaiak nem hiszik el nekik, hogy hatalmukkal élve konstruktív politikát folytatnának.

Soros szerint a csúcsjelölti rendszer újragondolásra szorul, ami elvileg az unió vezetőinek közvetlen megválasztását kéne szolgálja, ehelyett olyan politikusok hatalmi játszmáinak eszközévé vált, akik mögött – a tagállami vezetőkkel ellentétben – nincs valódi, kézzelfogható politikai meghatalmazás. Így fordulhat elő, hogy az Európai Néppárt listáját vezető Manfred Weber, mindenféle nemzeti szintű politikai tapasztalat nélkül, bármilyen alkut kész megkötni azért, hogy megőrizze a frakció többségét a parlamentben – akár azt is, hogy kiegyezik Orbán Viktorral.

A kérdés még nem dőlt el, a Fideszt felfüggesztették, viszont a párt akkor még tagja lesz a frakciónak, amikor a bizottsági elnököt megválasztják, úgyhogy Soros szerint érdekes lesz figyelni, hogyan lavíroznak ők ketten (Weber és Orbán) ebben a kényes helyzetben.

De a tanulság a cikk szerint egyértelmű: a csúcsjelölti rendszert meg kell változtatni, akár úgy, hogy a bizottsági elnököt közvetlenül válasszák meg az európaiak, még annak az árán is, hogy ehhez alapszerződést kell módosítani.

 

via. George Soros – Open Society Foundations