Döbbenetes számokat közölt a Republikon Intézet

Akár az egyéni képviselői helyek kétharmadát is viheti az ellenzék 2022-ben – derül ki a Republikon Intézet tanulmányából, amit a Népszava közölt.

Az elemzés szerint 72 olyan egyéni választókerület van, ahol egy idejében elkezdett, jól felépített kampánnyal győzhetnek az ellenzéki jelöltek.

 

Republikon Intézet legújabb tanulmányában a baloldali összefogás jövő évi esélyeit vizsgálta. Ebben a Fidesz-KDNP jelöltjeinek 2018-ban elért eredményeit vetették össze az ellenzéki jelöltek aggregált eredményével, figyelembe véve a 2019-es önkormányzati választások eredményét is. Bár az elemzők szerint az akkori jelöltek eredményeit nem lehet minden kritika nélkül összeadni, de az adatokból jól felmérhetők az erőviszonyok. Eszerint

A VÁLASZTÁSI GYŐZELEMHEZ AZ ELLENZÉKNEK A KORÁBBINÁL JÓVAL TÖBB EGYÉNI VÁLASZTÓKERÜLETET KELL MEGNYERNIE.

A tanulmány rávilágít: ennek az az előfeltétele, hogy az ellenzék közös jelölteket állítson. Mivel a demokratikus pártok ebben megállapodtak, ez a feltétel máris teljesülni látszik.

A REPUBLIKON SZERINT A 106-BÓL 72 EGYÉNI VÁLASZTÓKERÜLETBEN GYŐZHET AZ ELLENZÉK! EZ A KÖRZETEK TÖBB MINT KÉTHARMADA!

Persze, ez még csak esély, amihez rengeteget kell dolgozni.

Az elemzés szerint ahhoz, hogy a lehetőségből valóság legyen, a jelöltek részéről

IDEJÉBEN ELKEZDETT, JÓL FELÉPÍTETT KAMPÁNYRA VAN SZÜKSÉG.

A tanulmány megállapítja, hogy a 2018-as választási eredményekhez képest több körülmény is segítheti az ellenzéket 2022-ben. Ilyen az ellenzéki együttműködés ténye, továbbá az előválasztás által generált érdeklődés, a választói mozgósítás, valamint a Fidesz-KDNP kormányzásával szembeni elégedetlenség. A kutatásból az is kiderül, hogy

A NAGYVÁROSOK POLITIKAI HANGULATA A VONZÁSKÖRZETET, PÉLDÁUL A FŐVÁROS AGGLOMERÁCIÓJÁT IS BEFOLYÁSOLHATJA.

Ez egyértelműen leszűrhető a 2019-es önkormányzati választások tapasztalataiból. Ez alapján Budapesten az ellenzéknek 9 olyan körzete is van, ahol érdemes erre figyelnie.

A Republikon elemzése szerint az ellenzék által nyerhető 72 körzeten felül a fennmaradó 34 egyéni választókerület esetében 22-ben 10 százaléknál nagyobb volt a különbség 2018-ban a Fidesz-KDNP javára, továbbá nem érvényesül a nagyvárosi hatás sem. Ez nem jelenti azt, hogy ezekben a választókerületben ne lenne esélye az ellenzéknek, csupán azt, hogy a kampány során több energiát, munkát kell befektetni az adott településeken.