Dobrev: Az alkotmány alkotmányellenes

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint az alkotmányban benne van, hogy abban az esetben, ha valaki kizárólagos hatalomra tör, mindenkinek joga és kötelessége ez ellen fellépi, sok rész pedig a Fidesz kizárólagos hatalmát biztosítja. Beszélt arról is, hogy az előválasztás részben egy határozottsági verseny.

Dobrev Klára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt: napról napra erősíti a hitét az országjárás abban, hogy ő lesz a közös jelölt. Úgy látja, hogy a DK rendezvényein sokan vannak, többen, mint más pártokéin, ez pedig bizakodással tölti el. Ő mondja a magáét, kritizálja a rendszert, de nem érdekli, mivel kampányol a jelenlegi kormány – tette hozzá.

Szerinte az ellenzéki szavazók összefogás-pártiak, ők akarták azt, hogy az ellenzéki pártok összefogjanak, és siker, hogy ezt létrehozták – már senkit nem érdekel, mi az, ami őket a múltban elválasztotta, az a fontos, hogyan fogják legyőzni Orbán Viktort, és hogyan fognak kormányozni.

Az emberek nem arra fogékonyak, hogy a Fidesz mit akar, hanem hogy ki az a jelölt, aki kellően határozott – fogalmazott, hozzátéve: az előválasztás részben határozottsági verseny.

Készítettek egy közös alapot, de vannak apróbb különbségek a szakpolitikákban, amit össze kell csiszolni, ilyen az euró bevezetése, a határon túliak szavazati joga, vagy hogy hogyan fognak leszámolni a kétharmados törvényekkel – sorolta. Ugyanakkor az előválasztás most a habitusról szól, arról, kit tartanak alkalmasnak, ki tud lelkesíteni, hiszen fel kell rázni az országot.

Őszödi évforduló, szerződések

Azzal kapcsolatban, hogy a napokban volt az őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulója, Dobrev Klára azt mondta: erről általában csak a Fideszhez köthető médiumok kérdezik őt, egyébként mindenki másra kíváncsi, például a nyugdíjak ügyére.

A DK jelöltje elmondta, hogy kormányra kerülés esetén több szerződést is fel kell mondani, ilyen a Budapest-Belgrád vasútvonalé vagy a Fudan egyetemé.

Alkotmányellenes alkotmány?

Arról, hogy Kövér László házelnök hétfőn a parlamentben azt mondta a DK-s Arató Gergelynek, hogy szavai az alkotmányos rend elleni uszításnak számítanak, mikor a politikus az Alaptörvényről beszélt, Dobrev azt mondta: új alkotmányt csak nagyon széles konszenzussal és népszavazással megerősítve lehet megalkotni. Szerinte felébredtek a fideszesek, akik eddig csodaszernek hitték, hogy mindent az alkotmányra „pakolnak fel”.

Az alkotmány alkotmányellenes – jelentette ki a DK jelöltje. Szerinte ugyanis benne van, hogy abban az esetben, ha valaki kizárólagos hatalomra tör, mindenkinek joga és kötelessége ez ellen fellépi, sok rész pedig a Fidesz kizárólagos hatalmát biztosítja. Erről Dobrev már egy nemzetközi vitát is elkezdett.

Orbán Viktor hétfői bejelentéseivel kapcsolatban azt mondta: „ezek megijedtek”. Úgy fogalmazott, hogy 4 évente Orbánnak mindig eszébe jutnak az ígérgetések, és biztos vannak, akikre ez hat, de az embereknek abból is elegük van, hogy ez csak 4 évente van. A nyugdíj, a családtámogatás nem egy kegy, amit Orbán osztogat – tette hozzá.

atv.hu