Dobrev Klára: Fel kell számolni az “ukrán nyugdíjbizniszt!” – erre kérem Márki-Zay Pétert, ha kormányváltás lesz

A Demokratikus Koalíció (DK) továbbra is kitart amellett, hogy meg kell szüntetni az

 

“ukrán nyugdíjbizniszt”

 

– mondta Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatóján.

 

Az ellenzéki politikus szerint ukrán állampolgárok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2010 óta nagy számban létesítenek fiktív lakcímet, majd kihasználva egy korábbi magyar-szovjet egyezmény rendelkezéseit, az egykori Szovjetunióban és Ukrajnában szerzett szolgálati, biztosítási időre hivatkozva, időnként hamis dokumentumokkal az ukrajnainál jóval magasabb magyarországi nyugdíjat vesznek igénybe.

Ennek összege a 2-300 ezer forintot is eléri, és emellett igénybe veszik a magyar egészségügyi ellátást is, de Magyarországon egy percet sem dolgoztak – jegyezte meg. Felidézte, hogy 2009-ben az akkor hivatalban lévő kormány megkezdte az egyezmény felmondásának előkészítését, de ezt Orbánék 2010 óta nem lépték meg.
Arató Gergely elképesztőnek nevezte, hogy a kormány “politikai érdekből ukrán nyugdíjasoknak osztogat” 2-300 ezer forintot, miközben a magyarországi nyugdíjasokat “a választások előtt kampányszerűen adott juttatásokkal próbálja odaédesgetni”.
Kijelentette:

a 2022-es választás után, a Dobrev Klára vezette demokrata kormány fel fogja számolni ezt a visszaélést.

 

Megjegyezte azt is:

a Fidesz gyaníthatóan sorozatos választási csalásra használja fel a rendszert, ezt a kampánymigrációt használja fel arra, hogy erősítse a pozícióit.

 

 

 

via. MTI