Dobrev Klára: Huxit!

0

A Demokratikus Koalíció szerint az európai uniós választásnak az a tétje, hogy lesz-e “Huxit”, vagyis Orbán Viktor miniszterelnök kivezeti-e az országot az EU-ból. Dobrev Klára, az ellenzéki párt EP-listájának vezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerdán az Európai Néppárt függesztette fel a Fidesz párttagságát. Nem a Fidesz függesztette fel a saját néppárti tagságát, hiszen arról akkor szavazni sem kellett volna – érvelt.

Orbán Viktor kínossá vált a saját kereszténydemokrata pártcsaládjának politikusai számára – mondta Dobrev Klára.

A Fidesz vezette kormánnyal szemben már zajlik egy eljárás és hamarosan még kettő indulhat – folytatta. Az első eljárás az európai uniós szerződés hetes cikke alapján zajlik, és azzal fenyeget, hogy az ország elveszíti uniós forrásait és szavazati jogát, adott esetben akár tagságát is – hangsúlyozta.

Szerdán a Néppárt pedig arról döntött, hogy megvizsgálják a magyarországi jogállami helyzetet – tette hozzá.

Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje pedig már korábban bejelentette, hogy az uniós választás után folyamatosan vizsgáltatná, hogy a tagállamok betartják-e az európai demokratikus minimumokat – emelte ki Dobrev Klára.

Azt mondta, ha Orbán Viktor folytatja az eddigi politikáját, akkor az EP-választás után nagyon komoly “vesszőfutás elé néz”.

Orbán Viktor azonban tovább fog menni a megkezdett úton, és ahogy “kivezette” a Fideszt a néppártból, úgy fogja Magyarországot is kivezetni az Európai Unióból – jelentette ki.

Dobrev Klárától megkérdezték, hogy szerinte a Fidesz visszatér-e az Európai Néppárthoz. Dobrev Klára azt felelte, a kormányfő eddigi ténykedése azt mutatja, hogy még soha nem tért vissza a demokratikus értékekhez.

olkt.hu/MTI