Dobrev Klára ismét kiosztotta Orbán Viktort az EP-ben!

0

„A jogállamiság az Európai Unióhoz tartozás része. Orbán Viktor, itt az ideje a párbeszédnek”

címmel közölte a Euronews Dobrev Klára DK-s Európai Parlamenti képviselő, EP-alelnök angol nyelvű cikkét.

Orbánéknak

„érveket kellene felhozni, ahelyett, hogy vacak kifogásokkal igyekeznek kisiklatni az egész vitát. Ilyen magatartást csak az olyan országok tanúsítanak, mint Belarusz és Észak-Korea, csak ilyenek hivatkoznak a „szuverenitásukra” ahelyett, hogy tiszteletben tartanák a demokráciát és saját polgáraik alapvető jogait”

– szögezi le Dobrev.

Dobrev emlékeztet arra, hogyan váltott Orbán retorikát a jogállamiság kérdéskörében most, ahogy

„a finn soros elnökség újra felvetette a bizottság javaslatát, hogy az uniós támogatásokat kössék a jogállamiság működéséhez”.

A cikk állítja, hogy „a jog uralmát eddig ünnepelték Magyarországon, mostantól azonban nem alkalmazható kategóriaként”.

A magyar kormány problémája az, hogy ténylegesen szisztematikusan lebontja Magyarországon a jogállamiságot. Orbán ezt korábban

„illiberális demokráciának” nevezte, ma már inkább a kereszténydemokrácia elnevezést emlegeti, „mintha a kereszténység és a jogállamiság között ellentmondás lenne”.

„A kevés európai Orbán-fan és Fidesz-támogató beismeri, hogy az országban gondok vannak a jogállamisággal, de azzal érvelnek, hogy Orbánt a magyar nép megválasztotta és újraválasztotta”

– olvasható a cikkben, ám a szerző az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet magyarországi választásról szóló jelentéséből bőven idézve kérdőjelezi meg ennek valós voltát.

Majd az ellenzék októberi térnyerését és az ennek nyomán tetten érhető, az ellenzéki kézbe került településeket érő

„büntetéseket ecsetelve kitér arra a kettős beszédre, ami jellemzi az orbáni politikát, leszögezve, hogy a magyar kormány nem mer olyan visszataszítóan érvelni az Európa Tanács termeiben, ahogy teszi azt idehaza a bírálóival. „Ehelyett azon van, hogy kibeszélje magát a helyzetből azzal, hogy az unió legalapvetőbb értékeit kérdőjelezi meg, és az objektív kritériumok hiányra hivatkozva keres mentséget. Ez gyenge érv, de el kell ismerni, hogy még mindig jobb, mint Soros Györgyre hivatkozni”.

„A finn soros elnökség elismerést érdemel azért, hogy napirenden tartja ezt a párbeszédet”

– szögezi le Dobrev, hozzátéve: Orbán Viktoréknak eleget kellene tenni a kihívásnak, érveket kellene felhozni, ahelyett, hogy vacak kifogásokkal igyekeznek kisiklatni az egész vitát.

Ilyen magatartást csak az olyan országok tanúsítanak, mint Belarusz és Észak-Korea, csak ilyenek hivatkoznak a „szuverenitásukra” ahelyett, hogy tiszteletben tartanák a demokráciát és saját polgáraik alapvető jogait. Akkora lenne a „pénzük” elvesztése miatti rettegés, hogy megkockáztassák, hogy ilyen térségekhez hasonlítsák őket? Kétségtelenül bölcsebbnek tűnik az EU vezetőivel folytatandó igazi vita – írja Dobrev Klára.

(MTI)