Dobrev Klára: Orbán az azeri Türk Tanácskozáson elszólta magát!

0

Várhelyi Olivér nem fogja megkapni a bővítésért felelős biztos portfólióját az Európai Bizottságban – ezt Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője és parlamenti képviselője mondta el pénteken az ATV stúdiójában.

Dobrev arról beszélt az adásban, hogy ugyan a bizottsági elnök Ursula von der Leyen – Trócsányi Lászlóval ellentétben – elfogadta biztosjelöltként Várhelyit, de portfóliójáról még nincs döntés, és szinte kizárt, hogy a Fidesz jelöltje kapja a bővítésért felelős posztot.

A DK-s politikus szerint Orbán Viktor tolta el ezt is, mégpedig azzal a beszédével, amit a Türk Tanács előtt adott Azerbajdzsánban, Bakuban, október 15-én. Ez a beszéd ugyanis nem csak a kipcsak vérről maradt emlékezetes, elhangzottak ott többek közt az alábbi mondatok is:

„Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja. Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne (…) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő emlékeztett rá néhány nappal később, hogy az uniós jogszabályok szerint a bizottsági tagokat ugyan a kormányok delegálják, de kinevezésük után megszakad formális kapcsolatuk a küldő országgal, és kizárólag az uniós szerződések szerint, az európai közösség érdekében tevékenykedhetnek. Azaz Orbán nem szerezheti meg a bővítési portfóliót, mert az nem Magyarország jogosultsága lesz, hanem egy magyar nemzetiségű uniós biztosé.

Dobrev erre hivatkozva beszélhetett arról az ATV-ben, hogy a Türk Tanácsban mondottak hatására szerinte Várhelyi alighanem elbukja a bővítési portfóliót, és egy politikailag ennél súlytalanabb profillal kell majd beérnie.

A DK-s politikus szerint Orbán „tönkretette” Várhelyi esélyeit ezekkel a mondatokkal, hogy feleljen a balkáni bővítésért.