Domokos László üzent a családoknak: Költsenek kevesebbet a bevételeiknél!

Nem csak a kórházakat figyelmeztette az Állami Számvevőszék elnöke takarékosságra, Domokos László a magyar családoknak is üzent. Az ÁSZ-elnök megállapította: mivel „több ezer ember marad munka nélkül” (valójában ennek sokszorosa lehet a végső szám), „a hangsúlyt a tartalékolásra kellene helyezni”.

És hogy miként? Domokos erre is megadja a választ:

A pénzügyi egyensúly eléréséhez arra kell figyelni, hogy a család kevesebbet költsön a bevételénél, a különbözetet pedig mindig tegye félre.

Az ÁSZ-elnök arról is írt, hogy a családtagok beszéljenek egymással a pénzügyekről, és

minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a „pénzügyminisztert”, aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat.

Nehéz eldönteni, hogy vajon tényleg annyira hiányzik-e a pénzügyi tudatosság az országban, hogy külön figyelmeztetni kell az embereket olyan dolgokra, mint hogy számolják össze, mennyi a kiadásuk, és állítsanak fel fontossági sorrendet a tételek között. Valószínű, hogy aki ezzel nincs tisztában, az nem az ÁSZ-elnök közleményeit olvasgatja szabadidejében, de azért az üzenet világos: a lakhatás, a törlesztőrészletek, az élelmiszer, valamint a gyógyszer kifizetése legyen a legfontosabb. Az pedig már más kérdés, hogy miként legyen tudatos valaki, akinek ezek a tételek elviszik a teljes havi bevételét, de ezt megoldani már nem az Állami Számvevőszék dolga.

 

Via. HVG