Donald Trump csapássorozattal fenyegeti Iránt, ha Szulejmáni meggyilkolása miatt támadásokat indítana

0

Donald Trump csapássorozattal fenyegeti Iránt, ha Szulejmáni meggyilkolása miatt támadásokat indítana – tudta meg az Al Jazeera.

Donald Trump amerikai elnök az 1979-es amerikai-iráni válságot idézte fel, Twitter-bejegyzésében, amikor Teherán 52 amerikai túszt ejtett, s Washington erre válaszul a túszok számával megegyező, vagyis 52 iráni célpontot bombázott. “Ezekre a célpontokra és magára Iránra most is nagyon gyorsan és nagyon keményen le fogunk sújtani.

Az Egyesült Államok nem akar több fenyegetést” – fenyegetőzött az amerikai elnök, arra az esetre, ha Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges alakulatának meggyilkolásáért Irán bosszúból támadásokat indítana amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen.

A Twitter-bejegyzést Trump nem sokkal azt követően tette közzé, hogy a Fehér Ház bejelentette: hivatalosan is értesítette a kongresszust a Szulejmáni tábornok és konvoja elleni, a bagdadi nemzetközi repülőtér mellett péntekre virradóra végrehajtott légicsapásokról.

Tartsanak amerikai-iráni csúcstalálkozót Bécsben, hogy megoldják a Washington és Teherán között keletkezett feszültséget – ezt már a várhatóan kedden hivatalba lépő Sebastian Kurz, Ausztria leendő kancellárja kezdeményezte. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője szerint “magától értetődő, Bécs kész arra, hogy a helyszíne legyen a lehetséges tárgyalásoknak, ha Irán és az Egyesült Államok újra párbeszédbe kezdenének”. Emlékeztetett egyben arra, hogy az osztrák fővárosban több alkalommal is tárgyaltak már az iráni atomprogramról.

Donald Trump amerikai elnök az 1979-es amerikai-iráni válságot idézte fel Twitter-bejegyzésében, amikor Teherán 52 amerikai túszt ejtett, s azt írja, Washington erre válaszul most az akkori túszok számával megegyező, vagyis 52 iráni célpontot vesz majd célba.

“Ezekre a célpontokra és magára Iránra most is nagyon gyorsan és nagyon keményen le fogunk sújtani. Az Egyesült Államok nem akar több fenyegetést” – fenyegetőzött az amerikai elnök, arra az esetre, ha Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges alakulatának meggyilkolásáért Irán bosszúból támadásokat indítana amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen.

A Twitter-bejegyzést Trump nem sokkal azt követően tette közzé, hogy a Fehér Ház bejelentette: hivatalosan is értesítette a kongresszust a Szulejmáni tábornok és konvoja elleni, a bagdadi nemzetközi repülőtér mellett péntekre virradóra végrehajtott légicsapásokról.

Tartsanak amerikai-iráni csúcstalálkozót Bécsben, hogy megoldják a Washington és Teherán között keletkezett feszültséget – ezt már a várhatóan kedden hivatalba lépő Sebastian Kurz, Ausztria leendő kancellárja kezdeményezte.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője szerint “magától értetődő, Bécs kész arra, hogy a helyszíne legyen a lehetséges tárgyalásoknak, ha Irán és az Egyesült Államok újra párbeszédbe kezdenének”.

Emlékeztetett egyben arra, hogy az osztrák fővárosban több alkalommal is tárgyaltak már az iráni atomprogramról.

via.