Donald Tusk: A járvány után a Fideszt ki kell zárni a Néppártból!

0

Az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk szerdán levelet nyílt levelet írt a pártcsalád tagjainak és ebben nyilvánosan kritizálta Orbán Viktor és a Fideszt politikáját. Levelében Tusk azt írta, hogy indokolta a rendkívüli helyzetre vonatkozó jogszabályok megalkotása, de egyetlen kormány sem élhet vissza a helyzettel; különleges hatalmát és jogköreit csak a járvány megfékezésére használhatja.

„Politikailag rendkívül veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan a világjárványt állandó vészhelyzet kihirdetésére használni”

– utalt egyértelműen a magyarországi helyzetre, és arra, hogy a rendkívüli jogrendet egyedül Magyarországon nem korlátozza határidő.

Tusk többek közt azt írta:

„Sokan Önök közül nem egyeztek bele a Fidesz kizárásába a politikai családunkból, annak ellenére sem, hogy bírálták Orbán politikáját a korábbi döntései miatt. Jelenleg legfontosabb feladat a járvány megfékezése, azonban hamarosan eljön az ideje, hogy a pártcsalád felülvizsgálja a Fidesz tagságával összefüggő álláspontját”

Az Euronews néppárti forrása szerint Orbán keményen támadja Tuskot az elmúlt időszakban: több néppárti tagpártnak levelet küldött nemrég, amiben a pártcsalád lengyel vezetőjét bírálta. „Úgy tűnik, Budapestnek van egy rendezetlen számlája a néppárti elnökkel” – fogalmazott az ügyről az Euronews informátora.

Tusk, aki szerdán délelőtt egy videóüzenetben is kritizálta Orbánt, nincs egyedül a tervével: a dán Konzervatív Párt elnöke már hivatalosan is kezdeményezte a Fidesz kizárását a Néppártból, és állítólag a finn és a svéd kereszténydemokraták is támogatják a szándékot.

A Néppárt alig valamivel több mint egy éve döntött arról, hogy felfüggeszti a Fidesz tagságát, amiért sorozatosan megsértette a pártcsalád alapértékeit politikájával.

(MTI)