Donald Tusk: “Orbán cinikus és immár túl messzire ment!”

0

Mihez kezdjen Európa Orbán Viktorral és az illiberális demokráciával? – ezzel a címmel közölt interjút Donald Tuskkal a New York Times.

Az Európai Tanács korábbi elnöke novemberben átvette a mérsékelt jobboldali erőket összefogó Európai Néppárt vezetését, és ezzel megörökölte azt a problémát, amelyet a felfüggesztett tagságú Fidesz jelent. Első programbeszédében rögtön félreérthetetlenül üzent a magyar miniszterelnöknek, és többek között arról beszélt, hogy akik nem tudják elfogadni a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés alapszabályait, azok

„de facto ki lesznek zárva a pártcsaládból”.

A Timesnak azt mondta:

„Van problémám Orbán Viktorral [a politikussal], de van egy magánjellegű, személyes problémám is. Ugyanis nagyon régóta ismerjük egymást, és a barátságunk akkor kezdődött, amikor még Európának ezen a felén ő volt az egyik legtehetségesebb és legígéretesebb liberális demokrata”,

aki harcolt a kommunista hatóságok ellen 1989-ben – emlékezett vissza a Szolidaritásból indult lengyel politikus.

Amikor az Európai Tanács elnöke volt, a magyar miniszterelnökkel személyesen hűségesek voltak egymáshoz, állította Tusk, majd kis szünet után sóhajtott:

„Ezért olyan fájdalmas ez nekem, mert személy szerint kedvelem.”

Orbán okos, helyesel a riporternek Tusk.

„Ezért gondolom azt, hogy cinikus, mert túl intelligens ahhoz, hogy ne értse, mi a probléma. A cinizmus természetesen nem új jelenség a politikában, de az ő cinizmusának gyakorlati következményei Magyarországon nagyon is azok.”

Majd hozzátette:

„Azt hiszem, túl messzire ment. AZ én véleményem legalább is ez.”

via. 444.hu