Donáth Anna: 2021-BEN LELEPLEZZÜK AZ EU-S PÉNZEK ELLOPÁSÁT!

2021-BEN LELEPLEZZÜK AZ EU-S PÉNZEK ELLOPÁSÁT!
Idén január elsejétől lépett életbe az uniós pénzeket védő jogállamisági mechanizmus. Ezzel új fejezet nyílik Európában és Magyarországon: ha a 2021-es év eleje után jóváhagyott EU-s pályázatok közül akár csak egyetlen korrupciógyanús ügyletre is fény derül, amit Polt Péter ügyészsége megpróbál eltussolni, akár a teljes támogatást is felfüggeszthetik.
Radikálisan mással szembesül tehát most egy kormányközeli oligarcha vagy stróman, mint 2021 előtt. Tiborcz Istvánnak és társainak eddig csak arra kellett biztosítékot kérniük a miniszterelnöktől, hogy ha le is buknak az EU-s pénzekkel való ügyeskedéssel, maximum azt a néhány tíz- vagy százmilliárdot kipótoltatják a magyar adófizetőkkel. Ez mostantól nem történhet meg: az ilyen trükközésekkel nem csak az adott projektet, hanem további, hatalmas összegű EU-s forrásokat is veszélyeztetnek. Így van ez attól függetlenül is, hogy a kormány időt próbál húzni azzal, hogy az Európai Bírósághoz fordul. Egyrészt hiába kért normakontrollt, a mechanizmus már most érvényes, így annak feltételezésével vizsgálhatják az uniós szervek a korrupciógyanús ügyeket, hogy az EU-s pénzeket védő rendszer hamarosan hatályba lép. Másrészt pedig EP-s szövetségeseinkkel gyorsított eljárást kérünk a Bíróságtól, így akár sokkal hamarabb megszülethet az ítélet.
Persze meglepő lenne, ha ez az egész egyszerűen visszatartaná Orbán Viktort – annyira az EU-s pénzek ellopása köré építették a rendszert, annyira kódolva vannak a rendszerbe az ügyeskedések és az “okosba” kiírt pályázatok, hogy biztosan nem kell sokat várni az első lebukásra.
Bárhogy is lesz, azt fontos szem előtt tartani, hogy a rendszer nem automatikus: nekünk kell felhívnunk a megfelelő szervek, elsősorban az Európai Bizottság figyelmét a gyanús ügyletekre.Idén januártól egy “dobozban” gyűlnek majd Orbán oligarcháinak és strómanjainak EU-s pénzekkel kapcsolatos korrupt ügyei, amiket a normakontroll lezárulta után egyből elő is vehetnek az uniós vezetők.
Számunkra erről fog szólni 2021: nem hagyjuk, hogy a gyanús közbeszerzések, a túlárazások, a személyre szabott pályázatok elkerüljék az uniós döntéshozók figyelmét. Minden lopásra fel fogjuk hívni az uniós szervek figyelmét, hogy EU-s szövetségeseink segítségével megvédhessük az uniós pénzeket. 2022 után pedig Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, biztosítva, hogy senki, soha többet ne lophasson el egyetlen eurócentet sem.

 

Szerző. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.