Donáth Anna: A közvagyon ellopása az hazaárulás!

Szükség van az magyar oktatás reformjára. Évek óta mindenki erre vár. De nem így. Nem egy erőszakosan végigvitt, párbeszéd és egyeztetés nélküli, az egyetemek függetlenségét sértő módon.
Visszatért ugyanis a kilencvenes évekből ismerős vadprivatizáció, ami ellen a Fidesz akkoriban – nagyon helyesen – tiltakozott. Persze, elveik nincsenek: most ők művelik pont ugyanezt. Kihasználva a járvány miatt az országban kialakult súlyos helyzetet, levezénylik az elmúlt évtizedek egyik legigazságtalanabb húzását. A 444.hu részletesen elemzi a helyzetet: azt hogy miként jutottunk ide és, azt is, hogy mi lehet az egyetemek sorsa a jövőben.
Álnemzeti köntösbe csomagolják a vadprivatizációt: mindenféle, légből kapott indokokra hivatkozva elveszik az egyetemek pénzét, döntési jogait, autonómiáját, és hosszú évekre bebetonozott strómanok kezébe adják a magyar felsőoktatást. Egy év alatt sikeresen lerombolták a magyar felsőoktatási rendszert, ezzel megszüntetve az egyetemek autonómiáját.
Alapítványi kuratóriumok irányítása alá vonták az egyetemeket és ezzel az egyetemeknek gyakorlatilag semmilyen beleszólásuk nem maradt a saját működésükbe. Mivel az alapítványok magán, nem pedig köztulajdonban vannak, a kormány azt állítja, semmi ráhatásuk nincs az egyetemek működésére. Ennek ellenére kuratóriumokat kizárólag a saját embereivel ültették tele, ezzel hosszú évekre biztosítva, hogy a magyar felsőoktatás a Fideszes elit kezében legyen.
Én egy olyan országért dolgozom, ahol az oktatás emberséges, szabad és független, az intézmények maguk dönthetnek a sorsukról és nem az aktuális kormány kézi irányítása alatt kell működniük.

 

kép. Momentum