Donáth Anna: Megtartotta első ülését az általam kezdeményezett Pegasus-vizsgálóbizottság Brüsszelben

Megtartotta első ülését a Pegasus-bizottság

 

Megtartotta alakuló ülését az általam kezdeményezett Európai Parlamenti Pegasus-bizottság, melynek célja, hogy kivizsgálja a kiberfegyverrel végrehajtott tömeges lehallgatásokat Magyarországon és az Európai Unió összes tagállamában. Azokat a lehallgatásokat, amik áldozatai közé diákok, civilek, ügyvédek, üzletemberek, államtitkárok és EP-képviselők is tartoznak.
Az elejétől kezdve hangsúlyoztam, és mostanra egyértelmű is lett, hogy bár Magyarországon papíron ismét minden rendben van, valójában a hatalom egy megfigyelőállam rendszerét építette ki. Bárkit, bármikor, bárhol lehallgathatnak.
Az elmúlt háromnegyed évben azonban kiderült, nemcsak a magyar kormány kémkedett saját állampolgárai után, Lengyelország és Spanyolország kormánya is visszaélt a terrorizmus elleni harcra kifejlesztett kiberfegyverrel, a Pegasussal. Ezért egy erőteljes, európai szintű együttműködésre van szükség, hogy feltárjuk és visszaszorítsuk a jogállamiságot és a demokráciát is veszélyeztető megfigyeléseket.
Az első ülésünkön meghallgattuk a téma szakértőit, a botrányt feltáró Citizen Lab munkatársait és több olyan európai parlamenti képviselőt, akik maguk is lehallgatás áldozatai voltak, vagy kommunikáltak olyan kollégával, akit megfigyeltek.
A következő hónapokban minden olyan döntéshozót meghallgatunk és számonkérünk, aki részt vett kiberfegyverek igazságtalan bevetésében.
Kivizsgáljuk, hogy hogyan épített ki több európai kormány is megfigyelőállamot a Pegasus kiberfegyverrel.