Döntött az osztrák kormány: Idén elmarad a síszezon

Akik Szputnyik V-t vagy Sinopharmot kaptak, csak úgy utazhatnak – várhatóan csak december 13. után – Ausztriába, illetve látogathatják meg a sícentrumokat, ha a harmadik mRNS-alapú vakcina felvétele előtt még egy antitesttesztet is elvégeztetnek magukon. Ha ez igazolja, hogy a szervezetük termel ellenanyagot, és beoltatják magukat, indulhatnak. A 12 évnél fiatalabbak Bécset leszámítva az ország bármely pontján oltás vagy előzetes tesztelés nélkül mozoghatnak.

A negyedik hullám felfutása miatt Ausztriában november 22-től újabb szigorításokat vezettek be: kijárási korlátozásokról döntöttek, kötelező maszkviselést írtak elő belső terekben, az iskolákban és óvodákban, továbbá otthoni munkavégzést javasoltak. A legfeljebb december 13-ig tartó szigorúbb járványügyi intézkedések érintették a síközpontokat is, amelyek ebben az időszakban nem látogathatók, turisztikai célú beutazásra csak a zárlat feloldását követően lesz mód. A lezárással együtt az is kiderült, hogy februártól kötelező lesz a védőoltás felvétele az osztrákoknak.

A legtöbb szolgáltatás esetében a 2G-szabály lesz érvényben december 13-tól, ami azt jelenti, hogy ezeket a szolgáltatásokat csak olyanok vehetik igénybe, akik nyugati vakcinát kaptak, vagy az elmúlt fél évben kigyógyultak a betegségből, tehát egy negatív PCR-teszt nem elegendő.

December közepétől tehát ismét lehetséges a síelés a helyiek és a külföldi vendégek számára is. A felvonókon viszont kötelező FFP2-es minősítésű maszkot is hordani, a negatív teszttel beutazó, vírusból való kigyógyulást igazolni nem tudó személyek viszont még a szálláshelyüket sem vehetik át, nemhogy a síbérletüket vagy a síbakancsukat – írja a 24.hu.