Döntött az uniós bíróság: gyorsított eljárásban tárgyalják a jogállamisági pert

Mai döntésének értelmében az Európai Bíróság befogadta az Európai Parlament kérését, hogy gyorsított eljárásban hozzon döntést abban a perben, amit a magyar és a lengyel kormány kezdeményezett, hogy megtámadja az EU-s források jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló uniós rendeletet.
Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ősszel ítéletet is hirdet a bíróság. Ennek érdekében október 11-12-én tárgyalást tartanak, ahol a magyar és lengyel kormánynak, illetve az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is lesz lehetősége az álláspontjaik kifejtésére.
Tudjuk, hogy igazunk van, állunk a bírósági döntés elé. A magyar és a lengyel kormány is nagyon jól tudja, hogy a mechanizmus létezik, végre van egy eszköz, amivel meg tudjuk védeni a jogállamiságot és az uniós forrásokat.
A jogállamisági mechanizmus ügye az EP plenáris ülésén is szóba került a héten, nagy többséggel fogadtunk el egy határozatot, amiben felszólítottuk a Bizottságot, hogy ne tétlenkedjen tovább, ne húzza az időt, hanem használja a jogállamisági mechanizmust. Ugyanis ez az európai választópolgárok érdeke. Az Európai Bizottságnak kötelessége január 1-je óta alkalmaznia a mechanizmust, meg kell védenünk az uniós forrásokat!

 

via.  EUrologus