Dr. Bárány Zsolt: Óriási a szakemberhiány az egészségügyben, összeomolhat a rendszer még a gyengülő vírus alatt is

Nincs elég szakdolgozó, ezért még rendes fájdalomcsillapítást sem kap a műtétre váró érdi fitneszedző.

Pozsár Attila csípőízülete annyira rossz állapotban van, hogy már járni is alig tud.

 

Tavaly novemberben kellett volna megműteni, de a járvány miatt elhalasztották az operaációt – számolt be az RTL Klub híradója.

Elmentem az orvosomhoz, hogy már a gerincem is fáj, a térdem is fáj, és ezért kaptam két darab injekciót a gerincembe. Abból már kaptam régebben huszonhatot, de most újra el kellett kezdeni injekciózni, hogy tudjak menni – nyilatkozta.

Akkor ráírták a papírjára, hogy “június 1. tervezett műtét”. Azóta azonban nem tudja elérni, és nem is keresték, így igazából fogalma sincs, hogy mikor fogják megoperálni. Mivel az úgynevezett halasztható (értsd nem sürgős, életmentő) műtétek a járvány legsúlyosabb időszakában teljesen leálltak, így iszonyatos hosszúságú várólisták alakultak ki. Cspő

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólistája szerint csípőprotézis beültetésre jelenleg 6153-an várnak. A várakozási idő pedig 391 nap, azaz 1 év és egy hónap.

 

Kórházi várólista./Kép. RTL Klub

 

A Semmelweis Egyetem közlése szerint ennek oka, hogy mintegy 1000 műtétet kellett elhalasztani a koronavírus-járvány miatt. Továbbra is el kell látniuk a covidos betegeket, így esélyük sincs, hogy ledolgozzák a lemaradást, ami várhatóan 4-5 hónapot fog igénybe venni.

 

Még rendes fájdalomcsillapítást sem kap!

Az érdi fitneszedző fájdalmai egyre erősödnek, így az eddig szedett háromféle gyógyszer már nem elég. Infúziós kezelésre küldték az érdi szakrendelőbe, de nem tudják ellátni, mert egyszerűen nincs elég emberük.

Szakdolgozói hiányban szenvedünk. Ugyanazok a dolgozók látják el az egynapos sebészetet, mint akik az infúziós kezeléseket. Az egynapos sebészetet tudtuk a közelmúltban újraindítani, mely esetén komoly várólistát kell ledolgoznunk. […] Minden intézmény hasonló cipőben jár, így a továbbküldésre nem sok esély van.

– írta Dr. Bárány Zsolt az intézmény főigazgatója az RTL kérdésére.

 

Számítások szerint az egyre jobban szenvedő beteg csak egy-másfél hónap múlva tudná megkapni a fájdalomcsillapító infúziókat.

 

Gondoljunk bele, milyen lehet főleg sportemberként úgy élni, hogy az ember nem csak nem gyakorolhatja a szakmáját, de folyamatos, egyre elviselhetetlenebb fájdalmak között él.

A KORMÁNY NEM CSAK AZÉRT A KÖZEL 30 EZER ÁLDOZATÉRT FELELŐS, AKIK BELEHALTAK A KORONAVÍRUSBA, ÉS NEM CSAK AZOKÉRT, AKIK A ROSSZ ELLÁTÁS MIATT HALTAK MEG, HANEM MINDAZOKÉRT, AKIK FELESLEGESEN SZENVEDNEK, NEM KAPNAK SEGÍTSÉGET, ÉS NAPRÓL NAPRA ELVISELHETETLENEBB SZÁMUKRA AZ ÉLET.

 

Káslerék azt válaszolták az RTL-nek, hogy ettől a héttől már a kapacitások 80 százaléka visszaállhat a normál működésre.

 

Arra a kérdésre, hogy hány műtétet halasztottak el, és azok meddig fognak csúszni, egyszerűen nem válaszoltak.

 

(forrás: RTL Híradó, képünk illusztráció)