Dr. Beleznay Zsuzsanna: ennek teljesen elmentek otthonról?!

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A termékek árát a piac határozza meg, azok adóját viszont az állam! Éppen ezért kérem, hogy ne az irodájában, tippmixelés közben találja ki az alapvető élelmiszerek árát, hanem ideje adót, azon belül is áfát csökkentenie!

Igen-igen tudom, hogy ez csökkenteni fogja az állami bevételeket, és azt is, hogy ez egy szigorúbb gazdaságpolitikát követelne, de ne feledje, ez érdemben javítana az árszínvonalon úgy, hogy nem nyúl bele a piacba, és nem gerjeszti vele tovább az inflációt.

Tegnapelőtt robbant a hír, hogy a Fidesz-kormány hatóságilag megszabja néhány alapvető élelmiszernek az árát.

Szinte azonnal elszabadultak az indulatok: A Kormánymédia hangsúlyozta Orbán Viktor „bölcs és nemzetvédő” döntését, az ellenzéki oldal pedig rögtön kritizálta, és igyekezett rámutatni a döntés hiányosságaira.

Miről van itt mégis szó?

Mi a probléma azzal, ha felülről irányítva egy kormány mondja meg a termékek árát?
Jelenleg Magyarország a világgazdaság és az Európai Unió gazdaságának a része:
Csak, hogy értsük, az említett termékek közül például:
a tejből brutális mennyiségűt, 12 000 kamionnyit importál hazánk!

Az itthon levágott baromfik közel felét szintén importáljuk!

Importáljuk, azaz KÜLFÖLDRŐL hozzuk be.

Tehát Orbán Viktor olyan termékek árait akarja esetenként megszabni, amit nem kizárólagosan itthon termelnek, tehát nincs ráhatásunk a bekerülési költségekbe, hacsak nem feltételezzük, hogy a Fidesz megszabja a francia tejiparnak a termelési árait is. Hogyan szabjuk meg az árát annak a terméknek, amit nem mi magunk gyártunk?!

Továbbá a hatósági árszabás nem Orbán Viktor zseniálisan saját találmánya, hanem az autoriter rezsimek és gazdasági rendszerek velejárói. A Római Birodalom, a jakobinus diktatúra és a szovjet blokk kedvelt kormányzati eszköze volt a termékek árának találomra való megadása. Az ilyen döntések azonnali velejárója volt az áruk csempészése, illetve maga az adott áru hiánya, hiszen a kereskedő nem fog egy olyan termékkel foglalkozni, amelyből nincsen érdemi haszna.

Vegye már észre, tisztelt Miniszterelnök Úr! PIACGAZDASÁGBAN élünk és nem egy barakkban, ahol Ön a teljhatalmú parancsnok!