Dr. Dávid Ferenc: Hollik! Majd kialszod

„Az előválasztásnak csúfolt színjáték” forgatókönyvét a baloldali választók ugyan nem ismerik, de Gyurcsány Ferenc azt már rég megírta – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója vasárnap az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatban. Hollik István hangsúlyozta, Gyurcsány Ferenc a baloldal valódi vezetője, „náluk mindent ő dönt el, éppen ezért ez az egész előválasztásosdi egy nagy színjáték”. „Ennek a színjátéknak a főrendezője maga Gyurcsány Ferenc, aki már rég kiosztotta a szerepeket” – tette hozzá. A kormánypárti politikus szerint a „napnál is világosabb, hogy a baloldalnak esze ágában sincs valójában a választóira bízni a döntést”. (MTI – 2021. május 2. 15 óra 46 perc)

 

A DK miniszterelnök jelöltje, Dobrev Klára még be sem fejezte vasárnapi online tájékoztatóját, mikor a kormányzó párt nem túl fantáziadús szóvivője már eljuttatta az eseménnyel kapcsolatos semmitmondó Fidesz-közleményt a távirati irodához. A nyeretlen ifjonc próbált felzárkózni a „nagyokhoz”: ugyanazokat a szavakat használta a DK vezető politikusával és az előválasztással kapcsolatban, mint Deutsch Tamás vagy Kocsis Máté. Egyetlen új gondolat, egyetlen új kifejezés vagy fordulat nem szerepel a híranyagban. Hollik immár hosszúbb ideje hozzávetőleg 200 szóval oldja meg feladatát, gazdái nagy megelégedésére.

Hollik hamisságát (vagy felkészületlenségét) jól mutatja, hogy a köztársaságpárti ellenzéki szövetséget baloldali jelzővel illeti, holott a szövetséges hat párt közül csak három minősíthető annak, a másik három még nagy jó indulattal sem. Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy melyiket hova helyezi a politikai palettán, de hogy ez a csapat sokszínű, az nem vitatható. A rövid nyilatkozat egyébként azt igazolja, hogy a Fidesz-KDNP tandem tart ettől a hatos fogattól, és szóvivőjük valójában kollektív félelmet tolmácsol azzal, hogy színjátéknak minősíti az előválasztást. A vasárnapi Dobrev beszéd viszont egyértelműen azt sugallta, hogy a jelölt asszony vitákra és versenyre számít a szövetségen belül, és ezt kifejezetten kívánatosnak is tartja. Hollik ezt nem érti (nem értheti), hiszen nem a teljesítménye és a tudása alapján került magas pozícióba, hanem lojalitása és dörgölődzése eredményeként. A Főnök döntött sorsáról:

 

„Pista fiam, ezentúl te viszed a szót! A szavaidat én formálom, a szájad csak úgy mozoghat, ahogy én jónak látom.”

 

Fideszéknél ez ilyen egyszerű, az ellenzéki formációban ez a módi viszont elfogadhatatlan.


A kormányban, a pártban kinevezések és leváltások követik egymást, a viszonylag tehetségeseket tehetségtelenek követik. Hollik példája is ezt igazolja, hiszen elődje, a ma már EU parlamenti képviselő Hidvéghi Balázs klasszisokkal volt jobb, mint a 200 szavas Pista gyerek. Vajon ki lesz Hollik utódja, és milyen hivatalt osztanak a pengeagyúnak nehezen nevezhető kommunikátornak? Nagykövetség vagy államtitkárság? Egyre megy.  Az már nem is meglepő, hogy a miniszterelnök-jelölti bemutatkozás tartalmi elemeiről Hollik beosztott egy szót sem ejtett közleményében. Vagy nem értette összefüggéseit, vagy nem mert önálló véleményt alkotni.

Az Orbán Viktor vezette politikai közösségben soha nincs valós megméretés, ezért nem tetszik nekik az ellenzék oldalán kibontakozó előválasztási verseny. Tartanak attól, hogy egyszer majd a jobboldalon is feláll egy ifjú titán, aki követelni fogja a mindig előremutató tudás-párbajt, a párton belüli egészséges vetélkedést. Ha ez bekövetkezik, Holliknak új helyet kell keresnie magának. Munkahelyet!