Dr. Falus András: Nem valószínű, hogy lesz nyájimmunitás Magyarországon

Legkorábban jövő év végére alakulhat ki nyájimmunitás Magyarországon – erről Falus András beszélt az ATV Híradójának.

 

Az immunológus szerint ehhez nem elég a 60 százalékos átoltottság, minimum 70-80 százalékos kell.

 

Póta György házi gyermekorvos pedig arra figyelmeztet, hogy a gyerekek nyájimmunitása nélkül nem lehet leküzdeni a járványt.

 

„A teljes körű nyájimmunitás elérése teljesen lehetetlen anélkül, hogy a gyerekeket átoltsuk”

 

– így látja a védettség kérdését Póta György, aki kiemelte a harmadik hullámban gyermekeknél is előfordultak súlyosabb lefolyású esetek.

 

Szerinte a gyermekek beoltása nem csak az ő védelmüket szolgálja, hanem a lakosság védettsége szempontjából is fontos lenne. A gyermekorvos magyarázata szerint, ha minden 18 év feletti állampolgár megkapja az oltást, azonban a gyerekek nem, akik a lakosság a lakosság 20 százalékát adják, még mindig csak 80 százalékos beoltottságról lehet beszélni.

 

A szakember hozzátette, a Pfizer vakcina jelenleg 16 éves kortól engedélyezett, ám Izraelben kísérleti jelleggel, 12 éves kortól elkezdték beoltani a gyerekeket az oltóanyaggal, az eredmények pedig biztatóak.

 

Balkányi László is a gyermekek oltását tarja fontosnak. Az ECDC orvosi tudásmérnöke kiemelte, egyelőre azért nem oltják a gyerekeket, mert az eddigi vizsgálatok nem terjedtek ki a fiatalokra és a gyerekekre, és nem azért, mert veszélyes lenne rájuk az oltás.

 

Falus András azt hangsúlyozta, hogy csak a második oltást követően lehet beszélni nyájimmunitásról. „Lehet, hogy pesszimistának tűnök, de én a 70-80 százalékos átoltottságot gondolnám a határnak, a nyájimmunitásnak” – jelentette ki az immunológus. Falus úgy látja, a teljes átoltottság az emberek oltási hajlandósága mellett, az oltóanyagok beérkezésétől és az elosztás gyorsaságától függ.

 

A szakember szerint az adatbázisok rendbehozatalától számított két hónap múlva kialakulhat a 80-90 százalékos átoltottság.

 

„Az, hogy ez mikor lesz, nem hiszem, hogy én ezt meg tudom mondani, nagyon szeretném, ha ebben az évben ez létrejönne”

 

– mondta.

 

A szakemberek valamennyien hangsúlyozták, hogy a nyájimmunitás kialakulásáig a távolságtartás és a maszk viselése elengedhetetlen szerepet tölt be a járvány elleni védekezésben.