Dr. Fekete Ferenc: Jók a házi készítésű maszkok is – részletek

0

Akkor most ér valamit a házi készítésű maszk a koronavírus ellen, vagy sem? Itt a válasz!

Nem csak országos-, világszintű hiány van a védőmaszkokból jelenleg. Sokan először csak a rövid élettartamú, orvosi maszkokra csaptak le, mikor kitört a koronavírus-járvány, ma viszont már azt is tudjuk, mi az az FFP2 és FFP3. De mind hiába, kapni ezeket sem lehet, és ha mégis, mi arra bíztatunk mindenkit, hogy ezeket hagyják meg azoknak, akiknek valóban szükségük van rá, hiszen az egészségügyben dolgozók esetében egy-egy ilyen, tényleg életet menthet.

Sokan pont ezért, na meg a hiány matt házi készítésű szájmaszkok gyártásába kezdetek, mára pedig ez a kezdeményezés csodás mértékeket öltött, még Facebook csoport is van, a Szájmaszk készítő angyalok, ahol bárki informálódat a házi készítésű szájmaszkok elkészítésének mikéntjéről. Rengetegen varrnak és segítenek, a már-már ipari mennyiségben legyártott maszkokat pedig igyekeznek eljuttatni oda, ahol sürgősen szükség van rá. De ezen a ponton felmerül a kérdés, jók ezek a házi készítésű szájmaszkok a koronavírus ellen? A választ Dr. Fekete Ferenc adja meg, akinek komoly tapasztalat van már a témában, és igen határozott véleménye van erről a kezdeményezésről.

Miért véd a legrosszabb maszk néha jobban, mint a legjobb maszk?

Ha röviden akarok válaszolni, akkor azért, mert hordják.

Így kezdte bejegyzését az orvos, majd hosszasan érvelt álláspontja mellett:

Rengeteg tévhit és félremagyarázás terjed!

1. Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok ritkán szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy – köhögés révén kikerülve – apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el. Így már az egyszerű, sőt, a házilagos maszkok vagy kendők is jó hatásfokkal szűrik meg őket. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.
2. Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja orrát, szemét úgy, hogy észre sem veszi. Nem is beszélve a gyerekekről. Tegnap pl. egész nap betegeket fogadtam és nagyon nehéz volt közben odafigyelnem, hogy ne nyúljak néha az arcomhoz. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy mások által kiköhögött, kifújt vírust kézzel megfogjuk a tárgyakon (pl. boltban az árun, kilincsen stb.) és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, kifújjuk orrunkat stb. A maszk ezt akadályozza meg. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni. Nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és bármilyen maszk, kendő jó hozzá.
3. És végül, aki bármilyen maszkot, akár kendőt vesz fel az arcára, az sokkal óvatosabban fog járni, nem fog hosszas beszélgetésekbe kezdeni az utcán, mások is elkerülik. Érzi, és mások is látják, hogy vigyázni kell. Ne szégyelljük hordani! A maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd, és eléggé jól azok alapján, amiket leírtam.

forrás. Dr. Fekete Ferenc/Facebook