Dr. Komáromi Zoltán: A vírus marad!

Koncepciótlan, átgondolatlan. Ezzel jellemezte a magyar oltási stratégiát a Demokratikus Koalíció szakértője. Komáromi Zoltánnal a miniszterelnök péntek reggeli bejelentéseiről beszélgettünk.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten engedélyezte a 12-15 év közötti  gyerekek beoltását. A vizsgálatok alapján, egyelőre a Pfizer és a BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinát tartották erre alkalmasnak. Ezt erősítette meg lapunknak Komáromi Zoltán háziorvos, aki hozzátette, a magyar kormány még nem lépett. A Demokratikus Koalíció (DK) szakértője a miniszterelnök közlésére reagált, miszerint a tudomány és az egészségügy még nem döntött arról, hatékony és biztonságos-e a vakcina ebben a korcsoportban is. Komáromi doktor hozzátette, arról természetesen nemzeti hatáskörben határozhatnak, miképpen valósítják meg az oltást, de az általános engedély már megvan rá. Szerinte szükség is lenne az egyelőre még be nem oltott 12-16 év közötti korosztály védetté tételére, mert ezek a gyerekek most lényegében védtelenek. A nyári táborok és az őszi iskolakezdés viszont sürgetővé tennék a beoltásukat. Annál is inkább, mivel az utóbbi időben gyakran hallani arról, hogy a vírus megtámadja őket is, sőt, súlyos és maradandó szövődményeket képes okozni a szervezetükben. Komáromi doktor személyes okokkal is magyarázta, miért szorgalmazza a mielőbbi oltást: iker-unokái ugyanis most éppen 12 évesek.

A szakember véleményét a miniszterelnök – szokásosan interjúnak álcázott – reggeli rádiószózatában elhangzottakról kérdeztük. Elsősorban arról érdeklődtünk, vajon kaptak-e már információt a készenléti oltás-rendszerről. Orbán Viktor ugyanis azt mondta, a tömeges oltásról rövidesen átállnak a készenléti vakcinázásra. Mint elmagyarázta, ha ezt bevezetik, már csak néhány kijelölt helyen lehet felvenni a vakcinát. Hozzáfűzte, hogy ezzel nehézkesebbé válik majd az oltáshoz jutás. Egyúttal kifejtette, hogy – szavai szerint – Magyarországon oltásbiztonság van, ami azt jelenti, hogy az év végéig mintegy 17 millió adag vakcina áll rendelkezésre. Ha tehát netán jön egy újabb hullám, vagy bebizonyosodik, hogy a védettséghez egy harmadik adag is szükséges, akkor sem lesz gond.

Komáromi Zoltán elmondta, hogy tájékoztatást még semmiről sem kaptak. Megjegyezte azonban, hogy ez nem érte váratlanul sem őt, sem háziorvos-kollégáit, hiszen az utóbbi időben úgy érezték, nem is számítanak rájuk igazán a járvány elleni küzdelemben. Orvosi munka helyett leginkább az adminisztrációval kellett foglalkozniuk. Vagyis elirányították az oltásra jelentkező betegeket az oltópontokra. Eközben viszont éppen arra nem volt lehetőségük, amiért a háziorvosok minőségileg többet tehetnének a pácienseikért. Meggyőzhetnék például az elbizonytalanodottakat az oltás – esetleg a második dózis – fontosságáról és abban is segíthetnének, hogy kinek melyik vakcina látszik a legalkalmasabbnak különböző egyéb betegségeik miatt. Ehelyett viszont még visszajelzést sem kaptak, hogy az oltópontra irányított páciensiek megkapták-e az oltást, s ha igen, mikor és milyen vakcinával. Komáromi doktor úgy vélte, ez is magyarázza, hogy miért rekedt meg a tömeges oltás folyamata, aminek következtében – hivatalos adatok szerint – több mint két millió felnőtt magyar állampolgár semmilyen védettséggel nem rendelkezik.

A DK egészségügyi szakértője a problémák között említette azt is, hogy a járvány idején jelentősen kihasználták az orvosokat. A háziorvosok például lényegében ingyen oltották be a pácienseiket, noha ez nem tartozik a tb által támogatott tevékenységek körébe. Ha csak minden oltás után kaptak volna mondjuk egy 2000 forintos díjat, azzal már kiegészíthették volna asszisztenseik nem túl magas bérét. Hasonló gondot jelentett, hogy a szakrendelőkben is oltópontokat létesítettek, csakhogy az ott dolgozó orvosokat és szakasszisztenseket nem ritkán közben átvezényelték a kórházak Covid-osztályaira. Így aztán mindenütt nőttek a várólisták, miközben a jelentősen megemelkedett túlórákat nem központi forrásból, hanem a szakrendelők amúgy is lecsökkentett pénzeiből kellett finanszírozni.

Átgondolatlan és több sebből vérző a jelenlegi rendszer, de a jelek szerint még nincs is vége, hiszen most meg kell barátkozni az egyelőre homályban lévő készenléti oltakozással is – fejezte be gondolatmenetét Komáromi Zoltán. Az a legfőbb baj, hogy változatlanul hiányzik a koncepció, pedig a vírussal és az általa okozott problémákkal még sokáig küzdeni kell – tette hozzá.

A volt országos tiszti főorvos is arra figyelmeztetett, hogy a járványnak még messze a vége. Falus Ferenc szerint az persze bizakodásra adhat okot, hogy az utóbbi napokban kedvezőbbek a fertőzés és a halálozás számai, de az új mutánsok továbbra is fenyegetnek. A Klubrádióban kemény szavakkal bírálta azt az adatsort, amelyet a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertetett a különböző vakcinák hatásosságáról. Falus doktor úgy vélte, ez értékelhetetlen és hiányos. Szerinte egy politikai üzenetről van szó, nem pedig tudományos adatsorról. „Ez egyszerűen egy nemzeti tragédia elfedését jelenti” – fogalmazott a szakember, aki felidézte, az ország mintegy 30 ezer polgárát veszítette el és ezt egyetlen politikus sem teheti semmissé.