Dr: Kunetz Zsombor: Káslert leírták, einstand lesz az egészségügyben is?

0

Úgy tűnik, már jó ideje nem Kásler Miklós vezeti az egészségügyet. A látványos hibákat elkövető minisztert egyszerűen leírták. Az ágazat jövőjét meghatározó döntéseket már a belügyminiszter hozza.

Pintér Sándor tárgyal az orvosi kamarával, átvilágítja az egészségügy rendszerét, legutóbb egy kérdőív segítségével próbálta kideríteni, hogy a gyógyítás területén dolgozók mennyire nyitottak egy esetleges reformra. Az átalakítás várható irányáról egy rendszerfejlesztő cég kérdőívén keresztül, s nem pedig szakmai vitákon igyekeznek tájékoztatni a szakmai közvéleményt. Kunetz Zsombor egészségügyi rendszerfejlesztő például úgy látja, hogy további államosítás várható; a járóbeteg szakrendelőket vélhetően elveszik az önkormányzatoktól.

A 444-en megjelenő blogján Kunetz Zsombor mentőorvos azt írja, hogy a Belügyminisztérium 352 millióért megbízta a Boston Consulting Group tanácsadó céget, hogy tegyen reformjavaslatot az egészségügy átalakítására. Ennek részeként kérdőív segítségével szondázza az egészségügyben dolgozó 140 ezer alkalmazott véleményét az intézményi átalakítás fogadtatásáról.

 

A kiküldött kérdőívek leginkább a nemzeti konzultáció álkérdéseire emlékeztetik Kunetz Zsombort. A komplex módon megoldható problémákat leegyszerűsítve igyekszik tálalni, s ezzel kívánnak megalapozni egy várható politikai döntést. Az egészségügyi rendszerszervező úgy látja, hogy további államosítások várhatóak. A kórházak után, az önkormányzati szakellátást, tehát a rendelőintézeteket is az állam kezébe akarják venni. A kérdőív a fenntartói háttér egységesítéséről, illetve a miniszteri jogkör erősítéséről szól. Valószínű azonban, hogy nem Kásler Miklós befolyását akarják növelni, mert a felmérést nem az Emberi Erődforrás Minisztérium, hanem a BM rendelte meg.

Az egészségügyi rendszerszervező szerint is szükség lenne az önkormányzatok tulajdonában lévő szakellátás párhuzamos kapacitásainak észszerű felhasználására, de ehhez nem kell einstandolni a rendelőket. Ennek a vége itt is csak az lehet, mint a közoktatásban kialakult totális központosítás: a rendszer intézményei teljesen működésképtelenné váltak, a beszerzések lebénultak, végtelen hosszúságúra nyúltak, több személycsere és átszervezés után, sikerült csak így-úgy újraindítani a folyamatokat.

Kunetz Zsombor azt is jelezte, hogy július 17-én kezdték kézbesíteni a kérdőíveket, de a hírek szerint, már augusztus elején ki szeretnék értékelni a 140 ezer választ, hogy azokat aztán – az ígéret szerint – beépítsék az egészségügyi reformelképzelésekbe. Mindez lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hisz’ ennyi idő alatt legfeljebb arra van mód – véli a szakértő –, hogy az eldöntött irányvonalat megpróbálják az egészségügyi dolgozókkal legitimálni. Mindez azt sugallja, hogy az egészségügyi reform már kész, abban Kásler Miklósnak nem osztottak lapot, de valójában az egészségügy vezetőit még csak nem is tájékoztatják a tervekről. Mindebből az a nem túl merész következtetés is levonható, hogy az egészségügyi reform az érintettek kizárásával, a legnagyobb titokban készül Magyarországon.