Dr. Lovas András intenzíves orvos: Egymásnak telefonálgatnak az orvosok a kórházakban, fogynak a szabad helyek, összeomlik az ellátás

A súlyos tünetekkel küzdő koronavírusos betegek kezelése egyre nagyobb terhelést helyez a magyar egészségügyre, fogynak a helyek az intenzív osztályokon  – írja Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás orvos.

A szakember úgy fogalmazott:

 

„A páciensek ellátására fordítható időt emésztik fel azok a telefonhívások, amelyek során a szervezést lebonyolító orvosok egymást csörgetve próbálnak rájönni, melyikük hogy áll a saját intézményi kapacitásaival”.

 

Kifejtette: gyakorlatilag óráról órára változik a telítettség az intenzíveken, így a naponta egyszer leadott, Excel-táblázatokba gyűjtött adatok már nem elégségesek. „Ennek megállapítása nem hogy napra, de percre kész és nyilvános adatokat kíván” – tette hozzá.

Lovas András azt is felvetette, hogy sokat segítene, ha minden intenzív osztályos ágy el lenne látva egy egyedi QR-kóddal, amellyel jelölni és percről percre frissíteni lehetne, hogy hol vannak még szabad ágyak.

 

(via Átlátszó)