Dr. Pusztai Erzsébet infektológus főorvos: Tegyük csak tisztába a dolgokat és követeljük ami járna!

A járványról, józan fejjel:

Az oltások bevezetésekor még nem tudtuk, ma már igen: az oltott személy is megfertőződhet, és terjesztheti a fertőzést. Az többször oltott személy betegsége azonban ritkán válik olyan súlyossá, hogy kórházba kerüljön (kivéve, ha más betegségei is vannak). Erről sajnos csak más országok adataiból tudhatunk. Az oltás tehát védi a személyt magát a súlyos betegségtől és a haláltól, és az egészségügyi ellátórendszert a túlterhelődéstől. Ez nagyon fontos szempont a nem covidos betegek szempontjából is!

A járvány terjedése szempontjából azonban az oltás önmagában nem megoldás sajnos, hiszen már látjuk, hogy az oltottak is terjeszthetik. Sajnos nem csak az oltatlanokban, hanem az oltottban is szaporodik a vírus, tehát a fertőzőképesebb mutánsok kiválogatódásához az oltottak is hozzájárulhatnak.

Szükség van a korai tesztelésre – biztosítsanak ingyen tesztet (ma már sokkal olcsóbb!), és pozitív esetben a korai kezelésre is. Környezetemben sokan napok alatt gyógyultak a nobel díjas Ivermectintől (cink, D vitamin kíséretében), ráadásul bizonyítottan mellékhatás nélkül (több milliárd emberi bevétel bizonyítja). Nem csodaszer, ha későn kezdik lassan hat. Szlovákiában már kapható, nálunk miért nem? Izraeli vizsgálat azt is mutatta, hogy hamarabb szűnik meg a vírus ürítése és ezáltal csökken a fertőzés továbbadásának lehetősége is.

El kell látni a lakosságot D vitaminnal! Védeni kell a gyerekeket, a be nem olthatókat is. Szükség van a védekezés más módszereire – maszk, távolságtartás, tömeg kerülése főleg zárt térben!

Azt remélhetjük, hogy fokozatosan – a széles körű oltással és átfertőződéssel enyhévé válik a fertőzés. Addig azonban vigyázzunk egymásra!

 

 

Szerző és forrás. Dr. Pusztai Erzsébet infektológus főorvos közösségi oldala.