Dr. Sándor Zsuzsa: Megszólalt az alvilág!

0

Dr. Sándor Zsuzsa a Fővárosi Törvényszék korábbi tanácselnöke és bírója az alábbi alvilági blogbejegyzését osztotta meg az olvasóknak.

Egy egész generáció nőtt fel azóta, hogy 1998-ban Fenyő Jánost, a Népszavát, Nők Lapját és számos magazint birtokló VICO médiabirodalom tulajdonosát szabályosan kivégezték. Fenyő a Margit utcában a piros lámpánál állt saját Mercedesével, amikor gyilkosa kiszállt egy Mitsubishiből, odalépett a kocsijához és leadott rá egy sorozatlövést, majd elmenekült. A tettes menekülés közben a hangtompítós géppisztolyt, a kesztyűjét, sapkáját és dzsekijét elhajította.

fenyo_24_hu.jpg

Fenyő János    Kép: 24.hu

Mi történt ez alatt a 20 év alatt mindmáig, amikor is a Nemzeti Nyomozó Iroda Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség volt elnökét felbujtóként elkövetett emberöléssel meggyanúsította, kihallgatta, majd az ügyészség Gyárfás házi őrizetbe vételét indítványozta. (Mire önök ezt a cikket olvassák, már tudni fogják, miként döntött erről az indítványról a bíróság.) Ma már tudjuk, nem házi őrizet, csak lakhelyelhagyási tilalom lett a döntés, nyomkövető elhelyezésével. Ez azt jelenti, hogy Gyárfás egy meghatározott körzetet, például Budapest területét nem hagyhatja el.

gyarfas-hirado.jpg

Gyárfás Tamás    Kép: Híradó

A megalapozott gyanú szerint Gyárfás Tamás „1998. február 11-ét megelőzően megbízta P. T.-t azzal, hogy Fenyő Jánost ölesse meg. A megbízást P. T. elvállalta és J. R. szlovák állampolgár felé azt közvetítette.” A nagyon diszkrét monogramok mögött Portik Tamás és Jozef Rohac rejlik.

portik-hirado_hu.jpg

Portik Tamás   Kép: hirado.hu

A Fenyő gyilkosság ügyében a nyomozás sokáig tévúton járt. Az elkövetéssel különböző albán személyeket gyanúsítottak, ám DNS-ük nem egyezett a helyszínen talált sapkáról rögzített DNS-el. 2002-ben le is zárták az aktát. De miközben a tettest nem találták, Gyárfás neve már a kezdet kezdetén is felmerült, mint aki megrendelhette Fenyő megöletését. Bizonyíték azonban nem volt ellene. Tény azonban, hogy Gyárfás és Fenyő állandó harcban állt egymással, elsősorban az egykori Nap-TV tulajdonlása miatt.

2004-ben újraindult a nyomozás, mert Fenyő volt pszichológusa egy dokumentumfilmben Gyárfást nevezte meg lehetséges felbujtóként. Ám 2011-ig nem történt érdemi előrelépés, mígnem letartóztatták a szlovákiai maffia egy ismert alakját, Jozef Rohac-ot. Az ő DNS-e megegyezett a sapkán talált hajszáléval.

rohac-mti_foto_kovacs_tamas.jpg

Jozef Rohac    Kép: MTI Fotó: Kovács Tamás

2014-ben a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás vádjait egyesítették és megkezdődött a tárgyalás. (Az Aranykéz utcában 1998-ban követtek el pokolgépes merényletet az akkor zajló olaj-maffia háború részeként. A kiszemelt áldozaton kívül ártatlan civilek is meghaltak.) Az egyesített ügyben Portik Tamás is vádlott volt, mint a robbantásos merénylet felbujtója. A tárgyaláson tanúvallomást tett Tasnádi Péter – szintén jól ismert alvilági figura – aki megnevezte Gyárfást, mint a Fenyő gyilkosság felbujtóját.

aranykez-atv.jpg

Aranykéz utcai robbantás    Kép: ATV

2016-ban megszületett az ítélet. Rohác-ot több ember ellen, nyereségvágyból, előre kitervelt emberölés és más bűntett miatt életfogytiglanra ítélték mind az Aranykéz utcai robbantás, mind a Fenyő gyilkosság miatt. Portik Tamást bűnösnek mondták ki az Aranykéz utcai robbantás kapcsán felbujtóként elkövetett emberölésben és 13 év fegyházra ítélték. A másodfokú bíróság helybenhagyta az ítéletet.

Az ügynek azonban nincs még vége, mert a Fővárosi Ítélőtábla perújítási nyomozást rendelt el. Jelentkezett ugyanis egy tanú, aki azt állítja, nem Portik volt az Aranykéz utcai robbantás felbujtója és meg is nevezte azt a személyt, aki szerinte az igazi felbujtó volt.

Időközben a hírek szerint a rendőrség birtokába került egy hangfelvétel, amelyen állítólag Gyárfás Tamás és Portik beszélget és amelyet – ugyancsak állítólag – Portik Tamás vett fel. Márciusban a nyomozók kihallgatták Portikot, ezúttal már a Fenyő ügy gyanúsítottjaként.

Gyárfás Tamás tagadja, hogy köze lenne a Fenyő gyilkossághoz.

fenyo_gyilkossag-atv.jpg

A Fenyő gyilkosság    Kép: ATV

A napokban többen megszólaltak a médiában azt firtatva, hogy vajon miért éppen most – értsd a választások után alig tíz nappal – vették őrizetbe Gyárfás Tamást. Bár kétségtelenül izgalmasak az összeesküvés-elméletek, és az is igaz, hogy sok szó esett Orbán ígéretéről, a „jogi elégtételről”, én mégis azt hiszem, hogy ez esetben nem erről van szó. Folyik egy perújítási nyomozás az Aranykéz utcai ügyben, Portikot már márciusban meggyanúsították a Fenyő ügyben, mindez éppen elegendő indoknak látszik ahhoz, hogy újabb gyanúsításokra is sor kerüljön.

A 20 éve folydogáló Fenyő-ügy végétől pedig ismét messze kerültünk.

alvilag-hirpress.jpg

 Kép: Hírpress

olkt.hu/jog-asz.blog.hu