Dr. Szakács László : A Mátrai Erőműből a pénz Mészárosé, a költségek az adófizetőké. Vissza kell szerezni ezt a pénzt, ezért az Európai Bizottsághoz fordulunk.

0

A bevallottnál jóval többet, összesen több mint 75 milliárd forintot költött az állam a korábban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőműre – közölte szerdán az MSZP elnökhelyettese, bejelentve: tiltott állami támogatás miatt az Európai Bizottsághoz (EB) fordulnak az ügyben.

Szakács László az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón „kalandos jogügyletnek” nevezve a Mátrai Erőmű többségi tulajdonának az állami Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. általi megvásárlását azt mondta, a kormány azt állítja, hogy 17,5 milliárd forintért vásárolta meg az erőművet, de a szocialista párt által kiperelt dokumentumok, okiratok szerint 75 milliárd forintot fordítottak az erőműre.

Hozzátette: a vételáron felül ki kellett fizetni közel 5 milliárd forint tagi kölcsönt Mészáros Lőrincnek, valamint 26-26 milliárd forintért tőkeemelést, illetve hitelkiváltásokat kell végrehajtani. Az ellenzéki politikus közölte, a kormány a munkahelyek megőrzésével, klímavédelmi szempontokkal és az energiaellátás biztonságával magyarázta Mészáros Lőrinc veszteséges vállalkozásának megvásárlását.

Szakács László szerint azonban nem erről van szó, az ügylet révén ugyanis az adófizetőké marad a költség és Mészáros Lőrincé lesz a haszon, megint nagyon sok pénz vándorol „Magyarország nemzeti gázszerelője” érdekeltségeinek zsebeibe – írja az MTI.

Közölte, a 75 milliárd forintból egyszerre meg lehetne duplázni a gyes és a gyet legkisebb összegét, vagy rendbe lehetne tenni az összes háziorvosi praxist, vagy az ápolási díj összegét meg lehetne duplázni. Az MSZP-s politikus szerint az erőműre fordított, a kormány által be nem vallott pénzt vissza kell szerezni, a Mátrai Erőművet meg kell tartani.

Jelezte, az MSZP az EB-hez fordul, mert felmerül annak a gyanúja, hogy egy veszteséges cég állami finanszírozásáról van szó, amit tiltanak a versenyjogi szabályok.
Megjegyezte, nagyon sok cég van ma Magyarországon, amely a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt rosszul járt, legfőképpen a turisztikai szektorban, ők azonban nem számíthatnak arra, hogy „az állam a hónuk alá nyúl”.

 

A Mátrai Erőműből a pénz Mészárosé, a költségek az adófizetőké.

Dr. Szakács László : A Mátrai Erőműből a pénz Mészárosé, a költségek az adófizetőké. Vissza kell szerezni ezt a pénzt, ezért az Európai Bizottsághoz fordulunk. A bevallottnál jóval többet, összesen több mint 75 milliárd forintot költött az állam a korábban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőműre – közölte szerdán az MSZP elnökhelyettese, bejelentve: tiltott állami támogatás miatt az Európai Bizottsághoz (EB) fordulnak az ügyben.Szakács László az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón „kalandos jogügyletnek” nevezve a Mátrai Erőmű többségi tulajdonának az állami Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. általi megvásárlását azt mondta, a kormány azt állítja, hogy 17,5 milliárd forintért vásárolta meg az erőművet, de a szocialista párt által kiperelt dokumentumok, okiratok szerint 75 milliárd forintot fordítottak az erőműre.Hozzátette: a vételáron felül ki kellett fizetni közel 5 milliárd forint tagi kölcsönt Mészáros Lőrincnek, valamint 26-26 milliárd forintért tőkeemelést, illetve hitelkiváltásokat kell végrehajtani. Az ellenzéki politikus közölte, a kormány a munkahelyek megőrzésével, klímavédelmi szempontokkal és az energiaellátás biztonságával magyarázta Mészáros Lőrinc veszteséges vállalkozásának megvásárlását.Szakács László szerint azonban nem erről van szó, az ügylet révén ugyanis az adófizetőké marad a költség és Mészáros Lőrincé lesz a haszon, megint nagyon sok pénz vándorol „Magyarország nemzeti gázszerelője” érdekeltségeinek zsebeibe – írja az MTI.Közölte, a 75 milliárd forintból egyszerre meg lehetne duplázni a gyes és a gyet legkisebb összegét, vagy rendbe lehetne tenni az összes háziorvosi praxist, vagy az ápolási díj összegét meg lehetne duplázni. Az MSZP-s politikus szerint az erőműre fordított, a kormány által be nem vallott pénzt vissza kell szerezni, a Mátrai Erőművet meg kell tartani.Jelezte, az MSZP az EB-hez fordul, mert felmerül annak a gyanúja, hogy egy veszteséges cég állami finanszírozásáról van szó, amit tiltanak a versenyjogi szabályok.Megjegyezte, nagyon sok cég van ma Magyarországon, amely a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt rosszul járt, legfőképpen a turisztikai szektorban, ők azonban nem számíthatnak arra, hogy „az állam a hónuk alá nyúl”.

Posted by MSZP on Wednesday, July 29, 2020