Dr. Szelényi Zoltán: Azonnal törölje el az Alkotmánybíróság az egészségyügyisek titkosszolgálati megfigyelését!

Elég volt az emberek lebénításából, sakkban tartásából.

Az egészségügyi dolgozók titkosszolgálati megfigyelését lehetővé tévő jogviszonyból tisztán látszik, miért toporog az ország: a fideszes filozófia az önrendelkezés megszüntetéséről szól – erről beszélt Szelényi Zoltán, az Orosházi kórház főorvosa, Békés Megye 4. választókerületének MSZP-Párbeszéd által támogatott előválasztási képviselőjelöltje csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában egy Skype interjú keretében.

 

„Beleegyezés nélkül is meg lehet figyelni a dolgozókat, a törvény ugyanis azt írja elő – a rendőrségi szolgálati jogviszonyról szóló törvény –, hogy egy évben három alkalommal, összesen 30 napig a megfigyelt személy beleegyezése nélkül lehet a titkosszolgálati módszereket bevetni. Azért gondolom én túlzónak és alkotmánysértőnek ezt, hiszen egy egészségügyi dolgozó valószínűleg nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, vagy közrendre való veszélyt”

 

– ismertette Szelényi Zoltán.

Elmondta, nincs indoklás a jogalkotó részéről, hogy erre miért van szükség, de ha tippelnie kellene, valószínűleg az orvosokat akarják megfigyelni, hogy elfogadnak-e hálapénzt.

 

„Én ezt túlzónak, indokolatlannak és alkotmánysértőnek gondolom, hiszen az alkotmány is a magánélet fokozott védelmét írja elő”

 

– emlékeztetett.

 

 

A leszakadó, elmaradt Dél-Békésért kampányoló doktor úgy látja, a sikeres problémamegoldás titka körzetében és az országban egyaránt az emberekkel való valódi párbeszéd.

 

„Vissza kell adni az emberek önrendelkezését: az önkormányzatiság kiszélesítésében látom a megoldást, hogy az emberek helyben dönthessenek arról, hogy mi az, ami fejlesztésre érdemes, mi az, amire pénzt érdemes költeni: ezt ne a megyeszékhelyről és ne Budapestről döntsék el. Vissza kell adni az önkormányzatok intézményfenntartó jogköreit, hiszen sokkal jobb kezekben van helyben, mint mondjuk egy nagy országos központéban”

 

– húzta alá.

Felidézte a KLIK és az Országos Kórházi Főigazgatóság sajnálatos helyzetét is, amire szerinte a választók kezében van a megoldás.

 

„Bízom az emberek jobbra törekvésében, látom az elszántságot leendő választóim között, ezért erre mindenképpen építek”

 

– mondta el Szelényi Zoltán, az Orosházi kórház főorvosa, Békés Megye 4. választókerületének MSZP-Párbeszéd által támogatott előválasztási képviselőjelöltje.