Dr. Zacher Gábor: Összeomlik az intenzív ellátás Magyarországon

Még tolerálható a helyzet, sok a lélegeztetőgép, például raktárakban is vadonatújak sorakoznak, van elég gyógyszer és védőfelszerelés is, kérdés, hogy humán erőforrással mennyire bírja a szakma – mondta Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház főorvosa a Klasszis Klub műsorában. Az interjút a Menedzsment Fórum szemlézte.

A szakember hiányolja, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nem nyilatkozik sehol a pandémiáról, pedig ebben a kivételes helyzetben fontos lenne az egészségügyi intézményeket is végigjárnia. Kiemelte, hogy az újra erősen meredeken felfelé ívelő járványgörbe ellenére a kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal nem egészségügyi információkkal van tele, hanem többségében politikai híreket tartalmaz.

Kiemelte, hogy a hatvani kórházba bekerült koronavírusos betegek 85 százaléka nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. Elmondása szerint a maradék 15 százalékból 7-8 beteg olyan, akinek, úgymond, „lejárt a védettsége”, mert már nagyon régen vette fel a koronavírus elleni második oltást. Zacher Gábor ismét azt kérte, hogy aki csak teheti, vegye fel a harmadik oltást.

A negyedik hullám tetőzésével kapcsolatban arról beszélt, hogy egyelőre nem tudni, mikorra várható a csúcs. Hozzátette:

A december kiélezett lesz, hiszen a karácsony miatt mennek bevásárolni és ajándékot venni az emberek, állítólag idén tízezerrel többet szeretnének költeni, amire számít is a kereskedelem. Mindenesetre a Télapó nem feltétlenül fog szép ajándékot hozni nekünk, erre a szennyvízadatokból lehet következtetni.

A főorvos szerint Magyarországon nem kell számítani teljes lezárásra, de az előfordulhat, hogy az oltatlanokat jelentősen korlátozzák majd. Zacher Gábor elmondta, hogy mostanra már jóval rutinosabbak az egészségügyi dolgozók.

Megtanultuk, hogy a Covid-osztályon való munka nem leányálom, heti 168 órás jelenlétről van szó, ömlenek a betegek a sürgősségi osztályokra, akiknek 20-25 százaléka szorul felvételre

– fogalmazott a szakember.