Drága gesztus a Budapestiek részéről. Karácsony túltolta volna?

0

Díszpolgár lett Tarlós Óbudán

Nem támogatta a III. kerületi MSZP-frakció Tarlós István, volt óbudai polgármester díszpolgári címét; erről Pető György, az MSZP III. kerületi frakcióvezetője beszélt szerdán Budapesten. A fideszes többség azonban megszavazta Tarlós címét.

A frakcióvezető kifejtette, hogy nem a volt polgármester személyével van gondjuk, csak volt egy politikai gyakorlat, amelynek szellemében aktív politikusokat nem jelölnek díszpolgári címre.

Pető György szerint ez pusztán önkorlátozás, semmiféle lefektetett szabály nem tiltja a politikusok díszpolgárrá emelését, de a politikai elegancia jegyében eddig ez volt a gyakorlat. Hozzátette: “végül a közgyűlés a szerdai képviselő-testületi ülésen megszavazta Tarlós Istvánnak a díszpolgári címet a fideszes többségnek köszönhetően, amit mi tiszteletben tartunk.”

Az év elején a XVI. kerületi önkormányzat díszpolgárrá nevezte ki Persányi Miklós volt állatkertigazgatót, akkori környezetvédelmi minisztert. Az önkormányzat jobboldali frakciói a díszpolgárság visszavonására szólították fel a polgármestert, Tarlós IStván viszont azt képviselte, hogy A polgármester bölcsen járt el, amikor nem javasolta a díszpolgári címek visszavonását, és nem is azonosult a kezdeményezéssel.”

Az ellenzéki politikus akkor azt mondta, “ha elkezdik a különböző érzelmű, amúgy is túlfűtött hangulatban levő politikai csoportok visszavonogatni a díszpolgári címeket, az szerencsétlen és alantas dolgokhoz vezethet”. Így vége-hossza nem lenne az indulatos visszavonási kísérleteknek. “Én nem javaslom senkinek, hogy erre az útra lépjen”. Tarlós István szerint ugyanakkor a címek adományozási módját szigorú helyi rendeletekben kellene szabályozni annak érdekében, hogy a díszpolgári cím ne váljon helyi politikai alkuk martalékává.