Drámai: Ez lesz az utolsó szög az egészségügy koporsójában!

Úgy tűnik, a koronavírus járvány harmadik hulláma valóban lecsengett, a nyomás lejött a kórházakról, elkezdhetik bepótolni azokat a műtéteket, beavatkozásokat, amik elmaradtak a covidos betegek ápolása miatt. Már ha lesz kivel elvégezni a munkát, mert semmi jót nem ígér a Független Egészségügyi SZakszervezet   legfrissebb felmérése.

Az eddig látott legnagyobb járványhullám közepén nem volt jobb dolga a kormányzatnak, minthogy a gyógyító munka helyett az egészségügyi dolgozók jogviszonyán barkácsoljon. Meg is lett az ereménye,

5500 EMBER HAGYTA OTT AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGYET AZ ÚJ SZABÁLYOZÁS MIATT!

Aki a jogviszonyváltozás bevezetésekor nem mondott fel, az nem is tehetett semmit ezidáig, mert november óta tiltja egy jogszabály, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt felmondjanak. Ám ez holnaptól érvényét fogja veszteni, és újra megnyílik a lehetőség, hogy aki akarja, befejezhesse kórházi pályafutását.

A FESZ 1200 ember bevonásával készített felmérést, arra vonatkozólag, hogy vajon ez hogyan fogja befolyásolni a dolgozókat. A kapott válszokból rémisztő kép bontakozik ki:

A SZAKDOLGOZÓK TÖBB MINT FELE KÉSZÜL ELHAGYNI AZ EGÉSZSÉGÜGYET!

A megkérdezettek nyolc százaléka a nyugdíjazását, míg további 48 százaléka a felmondását tervezi, ami azt jelenti, hogy hiába az új kórházi épületek, hiába az infrastruktúra, a raktárban ezerszámra porososdó lélegeztetőgépek, nem marad senki a kórházakban, aki a betegeket el tudná látni!

A távozásukat fontolgatókna a fele teljesen elhagyná az egészségügyi pályát, míg a másik felük külföldön, vagy magánszolgáltatónál tervezi folytatni a munkáját. A legtöbbüknél az indok nagyon egyszerű: az alacsony fizetések, és az új szolgálati jogviszony dolgozókra nézve hátrányos rendelkezései.

 

via. FESZ