Drámai írást osztott meg Navalnij

Két év telt el azóta, hogy letartóztatták a Moszkvába hazatérő Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék legfontosabb alakját. Azóta börtönben van, Twitter-profilja viszont máig aktív, mivel kézzel írt üzeneteit időről időre elküldheti ügyvédjének, illetve rajta keresztül a Litvániába menekült stábjának.

„Az ember felteszi magának a kérdést: hány ilyen évfordulós posztot fog még írni? Az élet és a körülöttünk zajló események megadják a választ: amennyit csak szükséges. Meg kell mentenünk szegény, kimerült szülőhazánkat. Kifosztották, megsebezték, háborúba rángatták, és börtönné alakították, amit a leggátlástalanabb, legnagyobb hazug gazemberek irányítanak” – írja Navalnij keddi posztjában.

„Minden ellenállás számít ezzel a bűnbandával szemben, még ha csak szimbolikus is az én mostani, behatárolt eszközeimmel.”Az aktivista, akit letartóztatása előtt néhány hónappal Novicsok idegméreggel próbált megölni az orosz titkosszolgálat, azt írja: „Oroszország a hazám. Itt születtem és itt nőttem fel, itt vannak a szüleim, itt alapítottam családot – találtam valakit, akit szeretek, és akivel gyerekeink lettek”.

„Teljes jogú állampolgár vagyok, jogom van összefogni a hozzám hasonlóan gondolkodó emberekkel, és jogom van politikailag aktívnak lenni. Nagyon sokan vagyunk, biztosan többen, mint a korrupt bírók, a hazug propagandisták és a Kreml gazemberei.”

„Nem fogom odaadni nekik a hazámat, és hiszem, hogy a sötétség végül elhalványul majd. De amíg itt van, addig mindent megteszek, amit tudok, megpróbálok helyesen cselekedni, és arra biztatni mindenkit, hogy ne adja fel a reményt. Oroszország boldog lesz!”