Drámai kijelentést tett az orosz-ukrán offenzíváról az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán olyan tervet terjeszt elő, amelynek értelmében segíthetné a tagállamokat növekvő katonai kiadásaik koordinálásában − írta meg a Politico.

 

Oroszország ukrajnai inváziója gyökeres változásokat indított el az európai védelmi politikában, Svédországot és Finnországot a NATO-tagság felé terelte, és arra kényszerítette az országokat, hogy növeljék hadászati kiadásaikat.

Történelmi jelentőségű változás, hogy még Németország is – amelyet sokáig a NATO-n belüli alacsony védelmi kiadások miatt bíráltak – megígérte, hogy növeli katonai költségvetését, és úgy döntött, nehézfegyvereket küld az oroszokkal harcoló ukrán erőknek.

Tisztviselők és diplomaták szerint a védelmi terv lényege az, hogy Brüsszelnek szerepet adjon a fegyverkiadások nagyobb hatékonyságának biztosításában, lehetővé téve az európai vásárlók számára, hogy a piaci előnyök érdekében összefogjanak.

Az Európai Unió tisztviselői hangsúlyozták, hogy a csomagnak – összhangban Európa szélesebb körű „stratégiai autonómiára” irányuló törekvéseivel – erős ipari összetevője is lesz.

A bejelentés középpontjában várhatóan az európai „védelmi beruházási hiányosságok” bizottsági értékelése áll majd.