Drámai kijelentést tett Falus Ferenc

„Nagyon nehéz megmondani, hogy a járvány melyik pontján vagyunk, előtte, a csúcson, vagy utána, legfeljebb valószínűsíteni lehet, hogy például Budapesten napokkal ezelőtt túljutottunk rajta, országosan pedig hullámszerűen terjed szét… Az persze szintén nem tudható, hogy mely esemény – például a zsúfolt stadionban játszott kézilabda EB-mérkőzés –, s hogyan befolyásolja a terjedést ” – mondta portálunknak Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos szerint amúgy is felesleges ezen spekulálni, tanácsa szerint inkább foglalkozzunk az emlékeztető oltással, s azzal, hogy felkészüljünk az Omikron-hullám lecsengése után vélhetően kirobbanó influenza-járványra. Még nem késő beoltatni magunkat – üzeni.

mai hivatalos közlés szerint újabb 6851 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 355 084-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 94 beteg, s ezzel 40 601 halálos áldozatot követelt a Covid idehaza. Ezzel egyidőben – szintén hivatalos közlés szerint – a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítő anyagának koncentrációja országos átlagot tekintve, ismét enyhe emelkedést mutat.

Ami pedig a trendeket, a járványkifutási modelleket illeti, megnéztük annak az amerikai csapatnak (Institute for Health Metrics and Evaluation) a prognózisát, amelynek modellszámításokon alapuló előrejelzései és megállapításai – eddig legalábbis – többé-kevésbé bejöttek. Az IHME Magyarországra vonatkozó legfrissebb, január 14-i elemzése, és grafikonjai azt mutatják, hogy a fertőzések napi számát tekintve, közelítjük a csúcsot: ugyanis január végére a napi fertőzésszám 23 ezer körül alakul majd (ez nem egyezik meg a detektált esetek számával, nagyjából csak minden negyedik fertőzöttet vesznek lajstromba igazoltan fertőzöttként). Ugyanakkor a halálos kimenetelű megbetegedések számában mintegy másfél hónapja lemenő ágban vagyunk. December 8-án 190 ember hunyt el, a mai adat (lásd fent) 94, s a modell szerint napról-napra csökkenni fog.


De még így is további mintegy 3 ezer halálos áldozatot követel a pandémia a következő nem egészen három és fél hónapban. Velük együtt a járvány 2020-as kitörése óta 43 ezer lesz a koronavírus következtében elhunytak száma hazánkban – prognosztizálja az IHME, amely a kórházak leterheltségére is közölt adatot: február elejére meg fogja haladni a 9400-at kórházban koronavírus miatt ápoltak száma.

Akkor most elértük már a járvány csúcsát vagy még nem? – kérdeztük Falus Ferenctől.

 

„Fogalmam sincs, különféle modellek léteznek arra, mikor jutunk el a csúcsra, mikor hagyjuk el, stb., de nem ez a lényeg, hiszen igazán csak utólag könnyű megválaszolni a kérdést”

 

– szögezte le.

 

Budapesten valószínűleg napokkal ezelőtt túljutottunk a csúcson, országosan azonban – a megjelent adatok és a logika azt mondatja, hogy – a terjedés hullámszerű: a korábbi napokban talán Vas megye volt a fertőzöttebb, most Veszprém.

 

 „De nehéz megmondani, miután túlságosan kevés adatot kapunk, s azt pedig végképp nem tudjuk, hogy milyen esemény, hogyan befolyásolja a járvány alakulását”

 

– mutatott rá.

 

Példaként említette a közös szlovák-magyar rendezésű kézilabda Európa Bajnokságot, amelynek kapcsán kifejtette, hogy a 20 ezres budapesti stadionban tartott meccsek nézői összetétele ismeretlen – jöhettek bárhonnan –, s elég akár két busznyi szurkoló ahhoz, hogy befolyásolja a járvány terjedését.

 

„De kár is ezen spekulálni, teljesen mindegy, hogy a csúcs előtt, alatt vagy után vagyunk, egy mindenképpen biztos: a legrosszabb a helyzetünk, a legtöbb a fertőző forrás körülöttünk, köztük a tünetmentesek, akik bármikor bárkit megfertőzhetnek”

 

– mondta nem túlságosan biztatóan, ráadásul azt is hozzáfűzte, hogy ha szerencsénk van, akkor enyhe tünetekkel esetleg megúszhatjuk a fertőzést.

 

 „Mindenesetre nagymértékben segít a megúszásban, ha az előző négy hónapban kaptunk emlékeztető oltást, bár még az sem ad garanciát arra, hogy nem kapjuk el a vírust”.

 

A maga részéről azt üzeni, hogy aki október-november-decemberben kapott valamilyen emlékeztető oltást, annak most semmit sem kell tennie, ugyanakkor „nem baj, ha felveszi az emlékeztető oltást” az, aki korábban lett harmadikkal beoltva, kiváltképpen, ha hatvan éven felüli, krónikus betegről van szó.

 

„De nem kell mindenkinek rohanni a 4. oltásért” – összegezte, megemlítve azonban azt is, hogy ha valaki régen kapott, illetve, aki két Sinopharm után eddig csak egyet, annak szüksége lesz a negyediknek nevezett, gyakorlatilag csak második oltásra.

 

„Akárhogyan is, előbb vagy utóbb mindannyian meg fogjuk kapni a koronavírust, de nem mindegy, hogy mennyire dönt le minket a lábunkról”

 

– értett egyet szakértők sokaságával. S felhívta a figyelmet, hogy ebben az oltás döntő szerepet játszik.

Falus Ferenc még egy dolgot fontosnak tartott tanácsolni:

 

azt, hogy aki teheti, vegye fel az influenza elleni védőoltást, még nem késő beoltatni magunkat.

 

Ugyanis úgy néz ki, hogy a H3 influenza variáns fog az idén járványt okozni.

 

Ráadásul a nyugat-európai szakértők egy elhúzódó pandémiára számítanak, s arra, hogy mihelyst lecseng az Omikron, jönni fog az influenzajárvány – mutatott rá.