Drámai üzenetet tett ki Orbánnak egy lengyel politikai aktivista a Parlamentre

Bart Staszewski lengyel LMBTQ aktivista így tiltakozott a magyar kormány homofób és transzfób politikája ellen.

A Budapest Pride Facebook oldalán olvasható, a 444 által idézett bejegyzés szerint a rendőrök egy órán keresztül igazoltatták Staszewskit, akit próbáltak megbírságolni, de mivel nem tudták, hogy ezt milyen jogalappal tehetnék meg, egy órán keresztül vártak „felsőbb utasításra”. A rendőrök végül elengedték az aktivistát, állítólag azután, hogy a telefonjukon elolvastak pár cikket a munkásságáról.

„A világ minden táján ránk figyelnek a politikusok, az LMBTQ közösség tagjai és a szolidáris állampolgárok, a lengyel testvéreink pedig többedjére emelik fel a hangjukat a magyar LMBTQ közösség üldözése ellen, hiszen nekik is hasonlóan autokrara és orosz befolyásolás alatt álló homofób kormánnyal kell megküzdeniük”

 

– olvasható a Budapest Pride posztjában.

Maga az aktivista az akcióról azt írta, hogy így akart tüntetni az ellen a bevezetés alatt álló drákói törvény ellen, ami az egész országot egy veszélyes hellyé fogja tenni az LMBT közösség számára. Mint írta, a magyar és a lengyel queereknek együtt kell küzdeniük, mert szolidaritással és összefogással el tudják hozni a változást.

Staszewski természetesen az Áder János által június 23-án aláírt, meleg-ellenes módosítókkal eltérített pedofiltörvény ellen tiltakozott, amely azután lett éles viták, tüntetések és mostanra nemzetközi felháborodás tárgya, hogy a módosító javaslatok sorában megjelentek olyanok, amelyek belekeverték a törvénybe a homoszexualitás kérdéskörét is, párhuzamba állítva ezzel a pedofíliát és a homoszexualitást.