Drámaian gyorsan terjed a Lambda-variáns is Európában!

A koronavírus-járvány nem tűnt el, sőt itt az újabb variáns, amely egyre többfelé terjed. A lambda-változat okozta fertőzések megjelentek az Egyesült Államokban is, többek között Texasban, ahol a múlt hónapban a Houston Methodist Hospital jelentette az első esetet.

 

 

Már 1060 olyan esetet azonosítottak az Egyesült Államokban, amelyet a lambda-variáns okozhatott. Bár ez a szám messze elmarad a delta-változat okozta esetek számának növekedésétől – amely a legfrissebb adatok szerint mintegy 83 százalékát teszi ki az új amerikai eseteknek –, a szakértők szerint a lambda mégis olyan variáns, amelyre különösen figyelni kell.

A WHO már egy ideje görög betűkkel jelzi a mutánsokat, hogy megelőzze azoknak az országoknak a stigmáját, ahol a törzseket azonosították. Az új variánst lambdának nevezték el, először decemberben azonosították Peruban.

Ha az újabb és újabb mutánsokat az első érintett államról nevezzük el, az az ország rossz hírét keltheti, diszkrimináció jelenthet, és tekintélyromboló hatással járhat.

Mit tudunk a lambdáról?

A Peruból induló és ott már dominánssá vált variáns az Egyesült Államokban egyelőre közel sem olyan veszélyes, mint a delta-variáns, amely felelős az amerikai esetek számának növekedéséért. De a korai vizsgálatok arra utalnak, hogy olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek a koronavírus eredeti törzsénél fertőzőképesebbé teszik – írja összesítésében a CNN.

„A lambdának is vannak olyan mutációi, amelyek aggasztóak, de ez a változat meglehetősen ritka az Egyesült Államokban, annak ellenére hogy már egy ideje regisztrálták”

 

– írta dr. Preeti Malani, a Michigan Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának főorvosa.

A lambda a tüskefehérjékben hét mutációt hordoz, így könnyebben megtámadja a sejtet, és az antitest is nehezebben kapcsolódik hozzá, emiatt nehéz megmondani, mennyire működnek vele szemben a vakcinák.

 

„Egyelőre úgy tűnik, hogy a lambda fertőzőképesebb, mint az eredeti SARS-CoV-2, vagyis a vuhani vírus, amely inkább hasonlít a deltához”

 

– írta Malani.

 

Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak, és lassítják a variáns terjedését.

 

Az egyetlen megoldás a széles körű védőoltás, amely megfékezi a terjedést, és megakadályozza, hogy újabb mutációk jöjjenek létre. Ez komoly versenyfutás aközött, hogy a világon minél többen legyenek beoltva, és az olyan új változatok megjelenése között, amelyek esetleg kevésbé reagálnak a vakcinákra.

 

Júliusban a kutatók egy tanulmányban arról írtak, hogy találtak bizonyítékot arra, hogy a Janssent egy adagban kapottak számára hasznos lehet egy emlékeztető oltás. Ez egyfelől nagyobb védelmet nyújtana az új variánsokkal szemben, másfelől pedig lassítaná az új mutánsok kialakulását és terjedését.

 

Nathaniel Landau, a New York-i Egyetem munkatársa és kollégái elmondták, hogy a beoltott önkéntesektől vett vér vizsgálata azt mutatja, hogy az új változatok közül néhány esetben a Janssen-vakcina egyetlen adagja nem kellően hatékony.

Ezen nagyban segít egy második adag J&J-vakcina, vagy akár egy Moderna- vagy egy Pfizer-oltás.

A vizsgálatban a béta-, delta-, delta plusz és lambda-változatok ugyan szerény ellenállást mutattak a Pfizer–BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinái által kiváltott antitestekkel szemben, de ez azt jelenti, hogy a vakcinák még mindig működnek.

Amerikai szakértők egyébként továbbra is állítják, hogy amíg a Covid–19-esetek összességében nem csökkennek, addig a legjobb módja a további változatok megjelenésének megakadályozására az, hogy mindenki beoltatja magát, nem utazik külföldre, és betartja a megelőzési szabályokat, vagyis arcmaszkot visel, tartja a távolságot másoktól és kerüli a nagy társasági összejöveteleket, rendezvényeket.

Az orosz rulett

A WHO szerint a védőoltások létfontosságúak az új koronavírus-változatok, így a lambda elleni küzdelemben is.

Gregory Poland, a Mayo Clinic professzora összességében arra figyelmeztetett, hogy minél többen nem viselnek maszkot és maradnak oltatlanok, annál valószínűbb, hogy a jövőben további változatok jelennek meg – köztük olyanok, amelyek teljesen immunisak lesznek a vakcinákra.

Mivel a koronavírus továbbra is emberről emberre terjed, ezáltal – mint minden vírus – minden egyes új fertőzéssel egy kicsit megváltozik, és ezek a változások vagy mutációk lehetnek semlegesek, jóindulatúak, esetleg fertőzőbbek, ezáltal veszélyesebbek.

Poland professzor szerint orosz rulett a vírus terjedése szempontjából, ha nincs kötelező maszkviselés és általánosan kötelező védőoltás.

Egyre több és több variánst fog így megjelenni, míg végül egy vagy több ilyen mutáns megtanulja, hogyan kerülje ki a vakcinával kiváltott immunitást

– mondta Poland, aki hozzátette: ha ez bekövetkezik, akkor az egész koronavírus elleni harcot kezdhetjük elölről, és új vakcinákat kell majd kifejlesztenünk.