Drasztikus 366 forintra gyengült az euró ellen az árfolyam

És csak gyengül és gyengül.

Nincs megállás: a délelőtt még csak arról lehetett hírt adni, hogy a 364-es szintre is benézett a forintárfolyam, nem sokkal délután 2 óra után elérte a 365-ös határt is.

Ennél gyengébb utoljára április 6-án volt a forint, akkor egy euróért 366 forintot is kellett adni – így büntették a befektetők azt, hogy Orbán Viktor bejelentései a járványügyi válságkezelésről a nagy szavakon túl szinte semmi konkrétumot nem tartalmaztak, majd amint kijött a valódi döntéseket tartalmazó kormányrendelet, rögtön hatalmasat erősödött az árfolyam. A történelmi mélypontot idén április 1-jén értük el, akkor 369,5 forintba is került egy euró.

A mostani gyengülés fő oka az, hogy ahogy egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a járvány második hulláma nagy bajt okoz a gazdaságban, a befektetők inkább – a biztonságosnak vélt – euróba vagy dollárba teszik át a pénzüket, emiatt szenved a régiónk legtöbb devizája. A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntésének indoklásában elismerte, nem reális az eddig hangoztatott optimizmusa, nem várhatunk gyors kilábalást.