Drasztikus adatokat közölt a pénzügyminisztérium

Az előzetes adatok szerint 1825 milliárd forint, a GDP 3,7 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya a tavalyi első három negyedévben – közölte kedden az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

Ekkora költségvetési hiányt hozott össze a kormány tavaly szeptemberig

A kormányzati szektor bevétele 20 048 milliárd, kiadása pedig 21 872 milliárd forint volt 2022 első 9 hónapjában.

Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 366 milliárd forinttal kedvezőbb, a hiány mértéke GDP-arányosan 1,7 százalékponttal volt alacsonyabb – írták.

A kormány célja az, hogy a következő években az említett 3,7 százaléknál lejjebb szorítsák a költségvetési hiányt. Idén még azzal számolnak, hogy 3,9 százalék lesz a hiány mértéke, utána viszont

  • 2024-ben 2,5 százalékos,
  • 2025-ben 1,5 százalékos,
  • 2026-ban pedig 1 százalékos hiány lesz a cél.

Portfolio arra hívta fel a figyelmet a most megjelent adatokkal kapcsolatban, hogy a 2022-es első két negyedévhez képest a hiány nagyot nőtt a harmadik negyedévében: július és szeptember között több mint 930 milliárd forintos deficittel zárt a kormányzat, és csak az első két negyedévnek köszönhető, hogy a 2021-es harmadik negyedévhez képest jobban fest a mérleg.

Mindez azt jelenti, hogy megszakadt a költségvetési hiány addig látható csökkenésének trendje, ami kétségessé teheti, hogy sikerül-e elérnie a kormánynak a fenti célokat.