Drasztikus és [email protected] világ jön

0

Az előttünk álló egy évben akár 315 forintra csökkenhet, de 340 forintra emelkedhet is az euró árfolyama – vélik a Napi.hu által megszólaltatott szakértők. Ahogy ezek a kilátások is mutatják, meglehetősen nagy a bizonytalanság a jövőt illetően, ami mögött az húzódik meg, hogy a nemzetközi gazdasági és pénzpiaci folyamatok határozzák meg inkább az árfolyamot, nem pedig a Magyarország gazdasági, illetve monetáris politikája.

Az olyan exportorientált gazdaságok, mint a magyar, jelentősen függnek olyan tényezőktől, mint a német gazdaság lassulása (de általánosan a világgazdaság lassulása), valamint a Brexit és a kínai-amerikai kereskedelmi háború következményeitől. Ezen felül meghatározó, hogyan dönt a kamatokról az Európia Központi Bank (EKB) és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

Bár a Magyar Nemzeti Banknak van lehetősége az alapkamat módosítására, illetve a banki hitelezési folyamatok szigorítására, de erre a jelenlegi gazdasági helyzetben, például az infláció szintje miatt nem lehet számítani – derül ki szakportál cikkéből.

Az EKB csütörtökön dönt a kamatokról, a Fed döntése pedig jövő hétre várható. Addig az elemzők arra számítanak, hogy a forint a 333-335 forintos euró-árfolyamon fog ingadozni, ez pedig jellemző más fejlődő gazdaságok valutájára is, melyek függő viszonyban vannak. Amennyiben kedvezőtlen döntés születik, akkor a forint könnyen elérheti a 340-es árfolyamot – erről az ING elemzője, Virovácz Péter beszélt.

A forint azonban csak akkor tud érdemben visszaerősödni, ha a kedvező külföldi jegybanki döntések mellet a nemzetközi politikai környezet is javul, azaz
sokkal több pozitív változásra lenne szükség a 325-ös, pláne a 315-ös árfolyam eléréséhez.