Drasztikus statisztikai tényt hozott nyílvánosságra Kunhalmi Ágnes!

0

Kunhalmi Ágnes, az MSZP Választmányi elnöke hosszas hallgatás után megszólalt és egy hátborzongató statisztikai tényt tárt a nyilvánosság elé

Kunhalmi Ágnes, az MSZP frissen megválasztott új választmányi elnöke mai közleményében egy hátborzongató statisztikai tényre hívja fel a figyelmet:

“Magyarországon ma közel 2500 tanár hiányzik az oktatási rendszerből. Ez nem valamilyen önkényes statisztika, hanem nyilvános álláskereső weboldalakon elérhető, bárki által ellenőrizhető szám. Az okok is könnyen beláthatók: óriási a lemorzsolódás a pedagógusképzésben, túl alacsony kezdőfizetések, represszív környezet- írja az MSZP vezető politikusa.
Kunhalmi szerint a tanár a mai kormány szemében robot, a kormány által jóváhagyott tananyag magoltatója. Miközben minden ember más, minden gyerek sajátos, egyedi tehetség, a magyar kormány mégis erőlteti a lejárt szavatosságú egységes, biflázásra épülő tanítást, mintha az elmúlt 50 év nyomtalanul tűnt volna el. Ameddig kreatív alkotás, gyerekekre jutó egyéni figyelem, képességfejlesztés, szabadság és normális fizetés nem lesz az iskolában, addig a tanárhiány nőni fog.
Majd a politikus nő azt is hozzá teszi, hogy a mai oktatáspolitika azzal is súlyosbítja a helyzetet, hogy a nyugdíjas pedagógusokat nem engedi vissza az iskolákba. A magyar tanárok közel fele ma 50 évnél idősebb, már most hatalmas a hiány, és ez csak romlani fog.
Az MSZP választmányi elnöke azt javasolja, hogy rövid távon vissza kell állítani a nyugdíjas tanárok visszafoglalkoztatásának lehetőségét, majd azonnali változás kell, amit a szakma és a tudomány képviselőinek kell vezetniük: modern oktatásra, modern pedagógusképzésre, a tanárok valódi megbecsülésére és kiszámítható életpályára van szükség.
Egy normális kormány bármikor elkezdhetné a helyzet kezelését – a valódi megoldás pedig csak hosszú években mérhető. Amíg az oktatás, a gyerekek tudása politikai-ideológiai csatározások területe, addig a magyar tudás jövőjére is hosszú árnyék vetül.”

– zárja közleményét Kunhalmi.