Drasztikusan berobbant a járvány a V4-ek országaiban

Egész Közép-Európa a járvány harmadik hullámára készül. Magyarországon egy hét alatt 50 százalékkal több új esetet jelentettek, mint az előző hét napban. Ráadásul a fertőzés ezúttal eleve magasabb szintről indul. A kormány abban reménykedik, hogy az agresszív oltási kampány, amelyhez mától kezdve felhasználnak 5 millió kínai szert is, lelassítja a betegség terjedését – írja az előfizetőinek szánt cikkében a The Financial Times.

 

Orbán Viktor azt közölte, hogy ő a Pekingből érkezett készítményben bízik leginkább.

A csehek ugyanakkor már ott tartanak, hogy a szlovákok példáját követve, nemzetközi segítséget akarnak kérni, mert látják, hogy egyedül képtelenek megbirkózni a bajjal.

Két hét alatt csaknem napi ezer új esetet jegyeztek fel 100 ezer emberre vetítve, ami rekordnak számít az unión belül.

Ezért a kórházakban sokszor félre kellett tenni más bajokkal küzdő betegek kezelését. De ha így megy tovább, akkor az ellátás megbénul, a rendszerben már csupán 15 százaléknyi tartalék van – mondta a cseh kormányfő Andrej Babis.

A szlovák külügyminiszter jelezte, hogy vakcinát szeretnének kapni más országoktól. De egyelőre nem tudják melyiket, mert jelenleg csak a Pfizer áll rendelkezésre az is első körben 130 ezer darab.

Korábban Igor Matovics, szlovák kormányfő az orosz vakcinát javasolta, de attól inkább visszaléptek. A kínairól viszont a szlovák kormány hallani sem akar.

A lengyel egészségügyi miniszter Adam Niedzielski pedig azt közölte, hogy a következő egy hónapban folyamatosan nőni fog a fertőzöttek száma, a csúcs a jövő hónap végén, vagy április elején várható, akkor akár napi 30-40 ezer fertőzött is lehet.

Ha a korábbi csökkenő előrejelzések követjük majd akkor azok azt mutatják, hogy akkorra minden nap 10-12 ezren betegednek meg, ha hasonló lesz az ütem mint a második hullám alatt.

Addig viszont fokozatosan kell a szigorításokat bevezetni, akár minden nap.

 

via. Financial Times