Drasztikusan drágul a kávé!

Halad a rekord felé a kávé világpiaci ára, egy csésze eszpresszóért akár 800 forintot is elkérnek Budapesten – ismertette Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az InfoRádiónak adott interjúban.

 

A szakember beszámolt róla, hogy a rossz időjárási körülmények miatt az utóbbi öt év legmagasabb arabica kávé áraival is találkozhatunk. A jelenlegi a legfontosabb időszak, hiszen Brazíliában, amely a világ egyik legfontosabb kávéexportőre, közeleg a szüret ideje.

 

A kereskedés 35 kilós zsákokban történik, ennek az ára mostanra már 165 dollár fölé kúszott. Az eddigi csúcsot a 2010-es évek elején mérték, akkor meghaladta a 250 dollárt is. Azóta inkább csökkenő trend volt tapasztalható, ez tört meg idén.

Egy budapesti kávézóban egy csésze eszpresszókávé ára 300 és 800 forint között mozog, inkább az árrés, illetve a termék minősége határozza meg, nem feltétlenül a világpiaci ár

– mondta ugyanakkor Török Lajos. Hozzátette: az ár kialakulásában a kínálati és a keresleti oldal problémái egyaránt jelentős szerepet játszanak. A koronavírus-járványhelyzet következtében az irodai, illetve a kávézói kávéfogyasztás tavaly és az idei év első negyedévében jelentősen visszaesett, igaz, idén az év második felére akár vissza is állhat a kereslet, elsősorban Európában.

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy Európa a legnagyobb kávéimportőr és -fogyasztó, így ha a kereslet visszaáll, a kínálat viszont tovább szűkül, további drágulást is eredményezhet.