Drasztikusan emelkedik a megfertőződések száma és a halálesetek száma Európában

0

– Svájc

Svájcban mostanáig összesen 6100 fertőzöttet azonosítottak, vagyis az új esetek 25 százalékos drámai növekedést jelentenek az előző napi adathoz képest. A halottak száma 56-ra emelkedett – közölte az egészségügy-minisztérium.
A svájci esetek többségét, egy nap alatt 918 fertőzést és 28 halálos áldozatot, az Olaszországgal határos Ticino kanton kórházaiból jelentettek
– mondta Daniel Koch, a szövetségi egészségügyi hivatal járványos betegségek főosztályának vezetője.
Koch szerint egyelőre még elegendő kórházi ágy van a betegek ellátásához. A svájci hadsereg 60 újabb lélegeztető gépet szállított Ticinóba.
Berni sajtótájékoztatóján Koch elmondta, hogy a fertőzések 25 százalékos országos emelkedésén nincs mit csodálkozni, Svájcban ugyanis csak ezen a héten szigorították meg a gyülekezési korlátozásokat. Nyilvános összejövetelen azóta egyszerre csak öt ember vehet részt, egymástól 2 méter távolságot tartva, a rendelkezés megsértőit 100 svájci frank (33 200 forint) pénzbírsággal sújtják.

– Portugália

Portugáliában az elmúlt 24 órában duplájára nőtt a halálesetek száma és elérte a 12-t – közölték az egészségügyi hatóságok. Ezen kívül 200 új megbetegedést regisztráltak, így az összes fertőzött száma 1280-ra nőtt.
Portugália szerdán hirdetett ki szükségállapotot 15 napra.

– Finnország

Finnországban bejelentették az első koronavírusos halálesetet, az áldozat pénteken halt bele a COVID-19 fertőzésbe.
A finn egészségügyi és népjóléti intézet (THL) csak annyit közölt a betegről, hogy idős volt, és Helsinki térségében lakott.
Sauli Niinisto finn elnök üzenetben fejezte ki részvétét az áldozat hozzátartozóinak és barátainak, amelyben rámutatott, hogy “a koronavírus-járvány most lép a következő, súlyosabb szakaszába Finnországban”.
A finn hatóságok szombatig 521 fertőzött esetet tartottak számon.
Sanna Marin kormányfő múlt hétfőn hirdetett ki szükségállapotot, amelynek értelmében lezárták a határokat a külföldiek előtt és megtiltották a tíz fősnél nagyobb összejöveteleket.

-Szerbia

Péntek este a szerb kormányfő bejelentette, hogy az elővigyázatossági intézkedések részeként szombat 20 órától teljesen megszűnik a tömegközlekedés az ország minden településén, vasárnap 20 órától pedig teljesen bezárnak a kávézók, éttermek és bevásárlóközpontok. Néhány órával később a közszolgálati televízió műsorában viszont közölte, az államfővel történt egyeztetés után úgy döntöttek, hogy a vendéglátóhelyeket már szombat estétől bezárják. Emellett öt főben maximalizálják egy-egy összejövetel létszámát.
Szerbiában pénteken meghalt az első koronavírus-fertőzött, szombat reggelig 149 beteget vettek nyilvántartásba.
A szerb menekültügyi főbiztosság közölte, hogy az országban jelenleg tartózkodó valamivel több mint hétezer migráns a járványhelyzet végéig karanténban kell maradjon.

– Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovinában 84 fertőzöttet regisztráltak. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban a hatóságok megtiltották a 65 évnél idősebbeknek, valamint a 18 év alattiaknak, hogy elhagyják otthonaikat. Az intézkedés legalább a hónap végéig érvényben marad. A rendőrség ellenőrzi, hogy a karanténra kötelezettek betartják-e az előírásokat, a karanténszabályok megszegéséért három évig terjedő börtönbüntetés jár.

– Macedónia

Észak-Macedóniában 76-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az országban megkezdték a házi karantén alá vont személyek ellenőrzését, egyelőre csak pénzbüntetéseket szabtak ki, de börtön is várhat azokra, akik nem tartják be az előírásokat.

– Montenegró

Montenegróban szombat reggelig nem regisztráltak új fertőzést, a betegek száma 14. továbbra is több intézmény zárva tart és az időseknek az utcára kilépni tilos.

– Koszovó

Koszovóban 24 személyt regisztráltak eddig a SARS-CoV-2 vírus fertőzöttjeiként, egyelőre nem vezettek be szükségállapotot, de rendkívül szigorú intézkedéseket léptettek életbe, és mindenkit otthonmaradásra ösztönöznek.

források.: predsednik.rs, euractiv.com, BBC, MTI