Drasztikusan gyorsan halad az ország az államcsőd felé

Bár Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdasággal mindenrendben,  a 444 szerint igazából beérett mostanra a gazdasági rémálom és nemhogy minden rendben lenne.

Szó szerint hanyatlik a gazdaság és államcsőd közelben az ország!

Jelenleg hivatalos adatok szerint is stagfláció van.

Ez olyan gazdasági helyzetet jelent, ahol az infláció annak ellenére tartósan magas szinten marad, hogy jelentős a visszaesés, és a lakossági fogyasztás csökken.

 A KSH által publikált októberi inflációs adat nagyon csúnya lett: 21,1 százalék. Ezen belül az élelmiszerek ára kerek 40 százalékkal emelkedett. A hazai infláció így nemcsak régiós szinten, hanem európai összehasonlításban is a legmagasabbak közé tartozik.

A szeptemberi volt egymás után a negyedik hónap, amikor a fogyasztás nem tudott lépést tartani az inflációval, tehát rosszabbul éltünk. Pedig elképesztően sok pénzt költünk a boltokban. A KSH adatai szerint az emberek

133 milliárd forinttal többet hagytak a pénztárnál, mint tavaly szeptemberben, ellenben a megvásárolt élelmiszer mennyisége 2,8 százalékkal csökkent.

A kormány eddig a GDP-adatokkal tudott bűvészkedni, de a harmadik negyedévre viszont megérkezett a visszaesés.

A problémát érzékelve a kormány úgy döntött, kibővíti az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot. Az árkorlátozás már a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is vonatkozik.

Ez eddig is leginkább hiánygazdaságot eredményezett. Ahogy a hatósági ár hatására a cukor és a tej pillanatok alatt elfogy a polcokról, így az üzemanyag esetében is hiányt okoz a rögzített ár.

A cikk további részletei IDE kattintva olvashatóak a Világgazdaság elemzésével együtt.

 

A KSH által publikált októberi inflációs adat nagyon csúnya lett: 21,1 százalék./Kép. Propeller

 

 

Forrás: 444