Drasztikusan nőhet a napi fertőzöttek száma Németországban

A koronavírus-fertőzöttek száma Németországban akár

NAPI SZÁZEZERRE EMELKEDHET

 

két hónapon belül, hacsak nem oltatják be magukat többen – figyelmeztetett Helge Braun német kancelláriaminiszter.

Hozzátette: akik nem vették fel a védőoltást, azok korlátozásokra számíthatnak.

Több mint két hónap fokozatos hanyatlást követően a járványgörbe július elejétől ismét felfelé ível Németországban, jórészt a koronavírus korábbinál fertőzőbb delta-variánsának terjedése miatt.

Helge Braun szerint az esetszám jelenleg hetente 60 százalékos növekedést mutat annak ellenére, hogy a lakosság csaknem felét teljesen beoltották – írja az MTI.

Amennyiben a delta-variáns ilyen ütemben terjed tovább, és nem ellensúlyozzuk ezt egy nagyon magas átoltottsággal vagy a viselkedési szokások megváltoztatásával, úgy alig kilenc hét múlva százezer lakosra jutó 850 esettel kell számolnunk

– mondta a kancelláriaminiszter, hozzátéve, hogy ez nagyjából százezer új fertőzöttnek felel meg naponta, ami miatt sokakat karanténba kellene küldeni, felfordulást okozva a gazdaságban.

Figyelmeztetett: előfordulhat, hogy az oltatlanok számára nem lesz lehetséges étterembe, moziba vagy esetleg stadionba menni tekintettel a nagyon magas kockázatra.

A 83 milliós Németország lakosságának nagyjából 60 százaléka kapta meg valamelyik, koronavírus elleni vakcina első adagját, 48 százalékuk már a másodikat is.

Angela Merkel német kancellár már régen bejelentette, hogy az oltást nem fogják kötelezővé tenni.