Drasztikusan változik az élet hétfőtől Magyarországon

Figyeljen és legyen óvatos!

0

Zárva lesznek az iskolák!

A legtöbbeket érintő változás, hogy hétfőtől bezárnak az iskolák, de a tanítás nem áll le, átállnak digitális oktatásra. Ahol ez nem megoldható, a diákok telefonon vagy levélben kaphatják meg a tananyagot. Az Oktatási Hivatal kiadott egy útmutatót arról, hogyan kellene otthonról – vagy ha nem megoldható, az iskolából – tanítani, de Facebook-csoportokban is folyamatosan ötletelnek a tanárok. Szükség esetén a diákok kiscsoportos iskolai felügyelete megoldható, a családok felváltva vigyázhatnak egymás gyerekeire is. Az egyetemekre, főiskolákra sem szabad bemenni, ott távoktatás indul 23-ától, a kollégiumokat vasárnap éjfélig totálisan ki kell üríteni.

Az óvodák és a bölcsődék sem nyitnak ki!

A fővárosi óvodák és bölcsődék hétfőtől fokozatosan bezárnak (van, amelyik hétfőn, van, amelyik csak szerdától), vidéken is ez a jellemzőbb. Ügyeletet itt is biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akikkel nem tud otthon maradni a szülő. A rászorulók étkeztetését mindkét esetben megoldják.

Milyen alapon maradhat otthon a szülő és milyen jutattást kaphat?

Ez még erősen kérdéses, hiányzik ugyanis az erről szóló rendelet.

Ítélkezési szünetet rendeltek el a bíróságokon

Erről szombaton jelent meg rendelet, vasárnaptól már él.

Változik az orvosi ellátás

A halasztható műtéteket sorra állítják le az intézmények, közben a szombaton megjelent rendelet alapján leállítják a koronavírustól független szűrővizsgálatokat és az állami fogorvos is csak sürgős esetet lát el. Az e-receptet is jóval könnyebb kiváltani a hozzátartozó helyett. Az orvosokat sem küldik nyugdíjba.

Automatikus a hatósági karantén

Az Olaszországból, Iránból, Izraelből, Kínából és Dél-Koreából hazatérő magyarokat a határon ellenőrzik, majd automatikusan hatósági karanténba kerülnek 14 napra (kivéve a különös méltánylást igénylő eseteket), és erről egy nagyon komoly figyelmeztetést kell kiragasztani az ajtajukra. Arról, hogy hogyan kell együtt élni egy hatósági karanténba zárt emberrel, itt olvashat. Jellemzően a más európai országból hazatérők is otthon maradnak két hétig.

Zárva a fővárosi fürdők (kivéve az egészségügyi célú használatot) és az Állatkert, ritkábban jár a tömegközlekedés

A sofőrök védelme érdekében a BKV buszokon és trolikon lezárják az első ajtó mögötti teret is, a járatokat pedig ritkíthatják. Azért, hogy a tömegközlekedésen csökkenjen a nyomás, a közbringát 100 forintért lehet használni.

A veszélyhelyzet miatt csütörtöktől visszaállt a határellenőrzés a magyar-osztrák és magyar szlovén határon, alapesetben Olaszországból csak magyar állampolgár léphet be, a tranzitútvonalakat jelentősen korlátoztákmegtiltották a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri eseményeket.